voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Griekenland

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Griekenland klimaat

Het klimaat van Griekenland
Griekenland heeft voor een groot deel te maken met een mediterraan klimaat, dat zorgt voor aangenaam warme zomers en relatief milde winters. Dit is het klimaat dat de meeste toeristen die naar Griekenland komen zo weten te waarderen. In de zomer zorgt dit Middellandse Zeeklimaat voor warme tot hete dagen en aangenaam warme avonden en nachten. Tijdens hittegolven kunnen temperaturen oplopen naar onaangename waardes van tegen of zelfs rond de veertig graden Celsius. In een stad als Athene is het gewoonweg onaangenaam tijdens zulke dagen, op de Griekse eilanden kan een briesje van zee nog voor wat verkoeling zorgen. De ligging op het eiland is dan wel van belang, want zo heeft bijvoorbeeld de zuidkust van Kreta vaak te maken met extreme warmte in juli en augustus en kan het ook langs de oostkust van het populaire vakantie-eiland Rhodos verzengend heet worden in de zomer.
Door de geologische structuur van Griekenland komt het warme mediterrane klimaat niet in heel het land voor. In de hoger gelegen gebieden op het vasteland en dan met name in het noorden en noordoosten komen landklimaten voor en een warm zeeklimaat. Langs de oostkust van Griekenland zijn er zones met een warm steppeklimaat.

Klimaatzones
In Griekenland komen de volgende klimaatzones voor:
BSh - warm steppeklimaat
Csa - mediterraan klimaat
Cfa - warm zeeklimaat
Dfb - gematigd landklimaat
Dsa - warm landklimaat

Seizoenen
Griekenland telt 4 seizoenen:
- een winterperiode van november of december tot en met februari of maart (afhankelijk van de locatie)
- een kort voorjaar dat loopt van maart tot eind mei
- een lange en warme zomer van eind mei tot eind september
- een kort najaar van begin oktober tot begin december

Regen & sneeuw
De hoeveelheden neerslag die in Griekenland vallen zijn per regio verschillend. Zo zijn de westkust van Griekenland en de Ionische eilanden (Korfoe, Zakynthos, Lefkas, Kefalonia) regio's waar in vergelijking tot de rest van het land meer neerslag valt. Dat zorgt in deze regio voor het groene karakter dat het landschap hier overduidelijk heeft. Ook de zuidkant van Kreta en het noordoosten van Griekenland zijn natter dan de rest van het land. Op Kreta valt deze neerslag vooral in de wintermaanden en is het in de zomer overwegend droog. In de wintermaanden sneeuwt het in de bergen van Griekenland. Ook hoofdstad Athene maakt kans op sneeuw en zelfs langs de stranden van Kreta kan in de winter onder extreme omstandigheden sneeuw voorkomen.

Extra informatie
- wintersport behoort in Griekenland tot de mogelijkheden
- de lenteperiode is voor de eilanden vooral een afwisseling van zomerse dagen met periodes waarin depressies actief zijn die zorgen voor een instabiel weertype
- binnen de berggebieden komen er een aantal microklimaten voor. De verschillen worden vooral bepaald door de ligging (loefzijde of leizijde)
- uitgebreide klimaatinfo & cijfers van Griekenland vind je op klimaatinfo Griekenland

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Griekenland
het klimaat van Griekenland
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen