voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Griekenland

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
De wensen van individuele reizigers kunnen flink verschillend zijn en het weerpatroon van voorgaande jaren biedt geen garantie voor hoe het weer er op een bepaald moment in de toekomst uit zal zien. Gebruik de informatie op deze site dan ook als richtlijn en niet als absolute wetenschap. Het is daarom altijd aan te raden om het huidige weer te bekijken voordat er vertrokken wordt.
Meer over weer & klimaat

  Griekenland beste reisperiode

Griekenland is een land dat je het hele jaar kunt bezoeken, hoewel de meeste toeristen in de periode mei tot en met oktober richting Griekenland vliegen. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Griekenland vooral een zonbestemming is. In het winterseizoen is het aantal vluchten naar Griekenland daarom dan ook veel kleiner en in de meeste toeristische plaatsen is er buiten het seizoen weinig te beleven. Sommige badplaatsen lijken in de winterperiode meer op een spookstad dan op de levendige vakantiebestemming die je in de zomermaanden aantreft.

Zonvakanties
Het officiŽle zomerseizoen begint rond Pasen. De chartervluchten komen dan weer op gang en de badplaatsen ontwaken uit hun winterslaap. Wie eind april of in mei richting Griekenland wil vliegen moet er rekening mee houden dat er op de meeste plekken nog geen stabiel zomerweer is en dat de temperatuur van het zeewater op zijn zachtst gezegd nog niet aangenaam is. Op de Ionische eilanden (o.a. Corfu, Zakynthos) is er in deze periode nog regelmatig sprake van regenachtige weersomstandigheden. Wie pech heeft en denkt in de meivakantie een weekje naar de zon te gaan kan bedrogen uitkomen. Vanaf juni is het vrijwel overal in Griekenland aangenaam warm en zonnig. De maanden juli en augustus zijn warm tot zeer warm, vooral in het zuidoosten van Griekenland is er dan een aanzienlijke kans op hittegolven. De meeste Griekenlandliefhebbers vinden september de meest aangename maand voor een zonvakantie. De scherpe kantjes van de hitte zijn dan over het algemeen verdwenen, de nachten zijn iets koeler en het zeewater is op dit moment het aangenaamste. Het feit dat de massa inmiddels weer op het werk en in de schoolbanken zit maken het extra aantrekkelijk voor mensen die niet zo nodig tussen grote samenscholingen van toeristen willen zitten.
De maand oktober kŠn prachtig weer opleveren, maar je vakantie kan deze maand ook door regen verziekt worden (als het je doel is om aan het strand of zwembad te liggen). In november en in mindere mate december is het mogelijk nog aangenaam, maar verstandiger is het om in deze wispelturige periode het risico niet te nemen.

Wintersport
In centraal Griekenland is wintersport op vrij beperkte schaal mogelijk. Wie wil skiŽn kan dit vooral doen in de maanden januari en februari. De maanden december en maart kunnen voldoende sneeuw leveren, de kans is echter redelijk aanwezig dat er nog geen sneeuw gevallen is of dat de aanwezige witte laag alweer (bijna) gesmolten is.

Cultuur
Wie de Griekse cultuur op wil snuiven is niet aan een seizoen gebonden. Veel attracties, musea en bezienswaardigheden zijn het gehel jaar open. Het voordeel van reizen buiten het zomerseizoen is dat je veel meer het gevoel hebt in het authentieke Griekenland terecht gekomen te zijn. Lekker op vakantie tussen de Grieken die dan ook de tijd hebben om je echt het gevoel te geven dat je een gast in hun prachtige land bent.

Stedentrips
Het voorjaar en najaar zijn de beste periodes om een stedentrip naar bijvoorbeeld Athene te maken. In de zomermaanden is het over het algemeen te warm en in de winter is de kans op grijs, koud, regenachtig of zelfs winters weer aanzienlijk.

wat is de beste reisperiode?
Een beste reisperiode aanduiden is niet gemakkelijk, omdat het deels te maken heeft met persoonlijke voorkeuren, de lichamelijke conditie van de reiziger en wisselende omstandigheden. Zo zijn er wintersportgebieden waar je normaal gesproken van november tot en met april uitstekend kunt skiŽn, maar er ook jaren zijn waarbij er soms een slechte maand tussenzit. Hetzelfde geldt voor zomerse weersomstandigheden. Het moment waarop het weer een langdurig warm en zomers karakter krijgt is niet altijd gelijk. Feit is dat een zonvakantie in het noorden van Europa ondenkbaar is in januari en dat je in juli niet aan wintersport hoeft te denken in het zuiden van Europa. De beste reisperiodes zijn globale indicaties op basis van langjarige klimaatgegevens en gemiddelde voorkeuren van reizigers.
meer over beste reisperiodes
beste reisperiode per land
het klimaat van Griekenland
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen