voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Griekenland

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Griekenland
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Griekenland informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Griekenland
risico's
reizen naar Griekenland
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Griekenland

Griekenland behoort al jarenlang tot de favoriete vakantiebestemmingen van Nederlandse en Belgische toeristen. Jaarlijks vliegen ongeveer een half miljoen Nederlanders en zo'n driehonderdduizend Belgen naar Griekenland. Reisdoel is in de meeste gevallen de zonovergoten Griekse eilanden zoals Kreta, Kos, Corfu en Rhodos. Alle ingrediënten voor een goede zonvakantie zijn aanwezig in Hellas, zoals de Grieken hun land ook graag noemen. Zon, stranden, veel kilometers aan kustlijn, een lekkere keuken en een roemruchte geschiedenis maken het land zo populair als vakantiebestemming. De Grieken weten met hun charmes de toeristen een uitstekend vakantiegevoel te geven, waardoor de meeste bezoekers aan Griekenland meerdere keren teruggaan naar Griekenland.

Geschiedenis & cultuur
Griekenland wordt nog steeds gezien als één van de landen waar in een vroeg stadium een hoogwaardige beschaving aanwezig was. Opgravingen en vondsten tonen aan dat met name op Kreta en de Cycladen er al vanaf zo'n 3500 jaar voor Christus een Minoïsche beschaving aanwezig was in het gebied dat nu mede bekend staat als Griekenland. Het eiland Kreta stond centraal binnen deze beschaving, wat waarschijnlijk vooral te maken heeft met de toen zeer strategische ligging tussen Cyprus, Egypte, Klein-Azië en Syrië. Kreta heeft als belangrijk knooppunt in de zeehandel een voor die tijd grote sprong voorwaarts gemaakt wat betreft beschaving en ontwikkeling. De dominante rol van de Minoïsche beschaving heeft maar liefst zo'n tweeduizend jaar stand kunnen houden. Volgens de overleveringen zou een enorme vulkaanuitbarsting op het eiland Santorini het einde ingeluid hebben van de Minoïsche beschaving. De Myceners, afkomstig van het vasteland van Griekenland, hebben met hun Myceense cultuur de rol overgenomen en zijn voort gaan borduren op het succes van de Minoïsche beschaving. De Myceners hebben hun rol echter niet zo goed vervuld als hun voorgangers, waardoor de dominante rol van de Griekse volkeren in de regio tanende was. Na een roerige Trojaanse oorlog (12e en 13e eeuw voor Christus) werd Griekenland het doelwit van de barbaarse Doriërs waarna het gebied steeds meer in verval kwam en het in strijd is geraakt met diverse andere volkeren maar ook onderling was er veel rivaliteit en strijd tussen de verschillende stadsstaatjes die ontstaan waren. Pas in de vijfde en zesde eeuw voor Christus kwam het gebied dat we tegenwoordig als Griekenland kennen in rustiger vaarwater. In de vijfde eeuw voor Christus heeft Athene een enorme groei meegemaakt op alle mogelijke vlakken. Athene groeide onder Perikles uit tot de rijkste en machtigste stadsstaat van Griekenland. In de geschiedenisboeken wordt deze periode dan ook aangeduid als de Gouden Eeuw van Perikles.

Prooi
De eeuwen die volgden is Griekenland altijd een gewilde prooi geweest van beschavingen en volken die uit waren op meer macht, rijkdom en kennis. Het land is door de eeuwen heen het doelwit geweest van Macedoniërs, Romeinen, Turken, Noormannen, Bulgaren en allerlei volkeren die tegenwoordig alleen nog maar in de geschiedenisboeken voorkomen. Het Griekenland zoals we dat nu kennen is pas sinds 1830 een zelfstandig land. De eerste vier jaar met Nafplio (Nauplion) als hoofdstad, sinds 1834 vertolkt Athene die rol. In de eerste 150 jaar onafhankelijkheid heeft Griekenland nog veel roerige tijden meegemaakt, zoals de wisselingen in het staatsvorm en leiders, twee wereldoorlogen waar Griekenland actief in betrokken is geweest, de burgeroorlog die direct volgde op de Tweede Wereldoorlog en staatsgreep in 1967. Pas sinds het opnieuw toetreden tot de N.A.V.O. in 1980 en het lidmaatschap van de Europese Unie in 1981 is de situatie in Griekenland een stuk stabieler geworden.
De roerige geschiedenis van Griekenland en de vele beschavingen die hun rol in die historie gespeeld hebben, hebben hun sporen achtergelaten in Griekenland. Niet voor niets is het land wat betreft archeologische vindplaatsen en opgravingen, mythes, goden en culturele schatten één van de meest toonaangevende landen ter wereld. Deze geschiedenis is een belangrijke bijkomende factor voor toeristen om het land te bezoeken. De vele historische feiten en mythes wakkeren bij mensen een nieuwsgierigheid aan.

Conflicten
Griekenland staat nog steeds bekend als een land dat niet vies is van conflicten. De manier waarop Grieken en de Griekse regering handelen en beslissingen nemen zorgt er regelmatig voor dat er zowel onderling als met buitenstaanders conflicten ontstaan. Zo hebben Griekse regeringen de nare gewoonte om rigoureuze beslissingen te nemen waardoor alle Grieken of bepaalde groepen mensen in Griekenland flink de dupe zijn. De methode om te laten zien dat iemand het met zo'n beslissing niet eens is, is staken of actie voeren. Door de stakingen ontstaan er vaak weer andere problemen waar mogelijk weer een andere beroepsgroep of bedrijfstak de dupe van is. Als die dan weer op hun beurt geconfronteerd worden met strakkere regels vanuit de overheid of financieel het schip in dreigen te gaan dan lossen die dat waarschijnlijk weer op door acties, stakingen etc. Griekenland lijkt soms één grote poel van ingrijpende maatregelen en conflicten.
Ook met andere landen ligt Griekenland wel eens in de clinch. Het vervalsen van statistieken heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat Griekenland ten onrecht deel kon nemen aan de euro als munteenheid. De financiële steun van de rest van Europa aan Griekenland die nodig was omdat Griekenland vanwege de enorme staatsschuld tijdens de kredietcrisis failliet had kunnen gaan heeft verstrekkende gevolgen voor Griekenland en de Europese Unie. De hoge rentelast die Griekenland op haar schouders heeft genomen en de enorme hervormingen die het land moeten ondergaan eisen hun tol van de samenleving.

 

Water
Griekenland bestaat voor een groot deel uit wateroppervlakte en eilanden. Het vele water en de kusten zijn attractief voor toeristen en om aan te wonen, het zorgt echter wel voor een logistiek probleem. Wie meer van Griekenland wil zien dan het eiland waar hij of zij werkt, die is genoodzaakt om gebruik te maken van vliegtuigen en veerdiensten. Het logistieke proces daarachter is mede afhankelijk van stakingen en weersomstandigheden. Het water is echter ook een bron van inkomsten. Scheepvaart en visserij zijn dankzij het vele water mogelijk en het toerisme in Griekenland zou hoogstwaarschijnlijk veel minder ontwikkeld zijn als het land niet aan de zee zou liggen. Hoewel de scheepvaart nu al een redelijk deel van het Bruto Nationaal Product  genereert (iets minder dan vijf procent), liggen daar voor de Grieken de mogelijkheden om economische groei te boeken. De ligging van Kreta langs de handelsroutes tussen Europa, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Azië biedt de Grieken dezelfde kansen die er ooit voor zorgden dat de Grieken ooit een zeer rijke en machtige beschaving hadden. Griekenland zou op basis van geografische ligging en de omstandigheden uit kunnen groeien tot één van de logistieke centra van de wereld.

Boot huren in Griekenland
Griekenland staat bekend om de prachtige natuur, vele eilanden en de Griekse gastronomie. Voor enthousiaste zeilers is Griekenland een waar paradijs. U kunt een boot huren in Griekenland en de duizenden eilanden, ongerepte baaien en een lange kustlijn ontdekken tijdens een vaar- of zeilvakantie. Er zijn vele vaarroutes mogelijk, populaire eilandengroepen zijn de Cycladen en de Sporaden. U kunt uw vakantie in Athene te beginnen, waarna u per zeilboot, catamaran of motorboot de Egeïsche of Ionische Zee kunt ontdekken. Of u nu in het bezit bent van een vaarbewijs of niet. U kunt zowel een boot huren met als zonder schipper.

5 grote zeilgebieden in Griekenland:
o Athene - Cycladen
o Corfu - Lefkas - Ionische zee
o Skiathos - Sporaden
o Kos - Rhodos - Dedocanese zee
o Athene - Saronische Golf

Toerisme
Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Griekenland. Dat maakt het land echter ook kwetsbaar omdat toeristen vaak niet loyaal zijn aan een bepaald land en omdat in tijden van recessie het toerisme vaak flink te lijden heeft onder het afnemen van de bestedingen onder consumenten. Omdat de meeste toeristen die Griekenland bezoeken per vliegtuig het land binnenkomen is het land ook afhankelijk van de prijzen voor vliegtickets. Hoge brandstofprijzen, dalende concurrentie onder de luchtvaartmaatschappijen en dure landingsrechten zijn enkele van de factoren die de prijzen voor vliegtickets flink kunnen doen opdrijven. Een lastminute naar Griekenland is in de zomermaanden daardoor niet altijd goedkoper dan wanneer je vroeg boekt.

Een groeiende groep toeristen kiest tegenwoordig voor een rondreis naar Griekenland in plaats voor een vakantie op één plek. Op die manier wordt het interessanter om ook de wat kleinere en onbekendere Griekse bestemmingen te ontdekken.


Griekenland routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Athene hoofdstad van Griekenland en meest bezochte toeristische bestemming van het land
Kreta grootste eiland en wat betreft aantal toeristen grootste zonbestemming van het land
Piraeus belangrijke havenplaats en logistiek hart
Mount Olympus populair wintersportgebied
Rhodos Stad prachtige Middeleeuwse binnenstad
Olympia oorsprong van de Olympische Spelen
Meteora streek in Thessalië vol kenmerkende kloosters die op hoge rotspilaren gebouwd zijn
Thessaloniki belangrijke havenstad en wat betreft grootte tweede stad van Griekenland
Corfu belangrijke toeristische bestemming
Rhodos belangrijke toeristische bestemming
Kos belangrijke toeristische bestemming
Samos belangrijke toeristische bestemming
Zakynthos belangrijke toeristische bestemming
Lesbos belangrijke toeristische bestemming
Santorini belangrijke toeristische bestemming
Mykonos eiland dat populair is als luxe en hippe vakantiebestemming
Thraki gebied in noordoosten met indrukwekkende flora en fauna
Chersonissos populaire badplaats onder Nederlandse jongeren

bezienswaardigheden

Delphi belangrijke archeologische plaats
Akropolis van Athene beroemdste en meest bezochte acropolis van het land
Vlindervalei valei Petaloúdes op Rhodos die het leefgebied vormt van duizenden vlinders
Samariakloof langste kloof van Europa; de wandeling van maar liefst 16 kilometer is erg populair onder wandelaars
Tempel van Hephaistos gelegen in Athene en één van de best bewaarde tempels uit de Griekse Oudheid
Mystras laat-Byzantijnse spookstad gelegen vlak bij Sparta
Knossos opgravingen van een voormalig Minoïsch paleis op Kreta
Dodona oudste heiligdom van Griekenland en na Delphi belangrijkste orakelplaats. Het gerestaureerde theater van Dodona wordt in augustus gebruikt voor een ruim opgezet zomerfestival
fietsen op Kos als één van de weinige eilanden in Europa is Kos een uitermate geschikt eiland om te fietsen
stranden Griekenland telt maar liefst zo'n vierhonderd blue flag beaches

feiten & cijfers

Hoofdstad: Athene
Regeringsvorm: republiek
Oppervlakte: 131.957 km²
Aantal inwoners: ongeveer elf miljoen
Belangrijkste religies: Grieks-orthodox (98%)
taal
Officiële talen: Grieks
Belangrijkste spreektalen: Grieks
Met Engels kun je in grote steden en op toeristische bestemmingen over het algemeen uitstekend terecht. Wie echter de rustige dorpjes opzoekt en dan vooral op eilanden die minder op buitenlands toerisme ingesteld zijn die kan te maken krijgen met Grieken die geen woord Engels spreken.
geld
Munteenheid: euro
Valuta code: EUR
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig, vooral in de grote plaatsen
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: hoewel de bediening in de prijs inbegrepen is wordt een fooi bij eet- en drinkgelegenheden zeker op prijs gesteld. Een goed richtlijn hierbij is 10% van de normale rekening, bij kleine bedragen wat hoger. Taxichauffeurs rekenen er bijna op dat het te betalen bedrag naar boven afgerond wordt.
kraanwater
Het kraanwater in Griekenland is tegenwoordig zonder gevaar voor de gezondheid te drinken. Omdat de waterzuivering op een andere manier plaatsvindt dan in Nederland en België is de smaak over het algemeen afwijkend. De meeste toeristen maken daarom alleen al vanwege de snaak gebruik van flessen mineraalwater.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in Griekenland te bellen is 0030 of +30.
Vanuit Griekenland naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in Griekenland is van uitstekende kwaliteit. In natuurgebieden en bergen kan beperkte dekking zijn, zoals bijvoorbeeld binnen kloven en de berggebieden op het vasteland van Griekenland.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: geen risico
Aardbevingen: hoog risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties:  vrijwel geen risico
Geweldadige overvallen:
  laag risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Een serieus probleem  voor de infrastructuur in Griekenland vormen de stakingen die er met regelmaat plaatsvinden. Vrachtwagenchauffeurs, luchtverkeersleiding, politieagenten, veerdiensten, builophalers, boeren... zodra er een aanleiding is zijn er complete groepen die staken. Hierdoor ontstaat soms een verlammende werking op het dagelijks leven en het toerisme in Griekenland. Zo kan het gebeuren dat er geen brandstof verkrijgbaar is omdat de benzinepompen niet bevoorraad worden of dat de veerdiensten tussen de Griekse eilanden dagen lang niet varen. Vertragingen en annuleringen van vluchten gebeurd soms wel meerdere keren per jaar omdat vliegvelden door stakingen lam komen te liggen waardoor er geen vliegverkeer mogelijk is.

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar Griekenland
Vliegen: rechtstreeks met Transavia, KLM, Olympic of TUI. Met overstap is er een ruim aanbod van vluchten vanuit Nederland, België en Duitsland. Ter plaatse kun je een auto huren waarmee je je verder verplaatst. Een betrouwbare site om auto's in Griekenland te huren is www.2rent.gr, dat gerund wordt door Nederlanders met jarenlange ervaring in autoverhuur in Griekenland.
Treinreizen: Griekenland is op twee manieren per trein bereikbaar. De eerste is per trein naar Italië en aansluiten met de veerpont naar Griekenland. Wie een autoslaaptrein kiest kan de eigen auto meenemen en deze vervolgens gebruiken om de reis in Griekenland op comfortabele wijze met de eigen auto voort te zetten. De hele route naar Griekenland met een internationale trein volbrengen is ook mogelijk. De kortste routes gaan via Skopje in Macedonië en Sofia in Bulgarije. Via Thessaloniki of het uiterste noordoosten kun je verder door Griekenland reizen per trein over de in totaal zo'n 2500 kilometer aan spoorweg
Met de auto: de reis over het vasteland naar Griekenland duurt relatief lang en eist veel van de auto en de bestuurder(s). De meest voor de hand liggende manier om met de eigen auto naar Griekenland te reizen is via Italië. Met de veerpont kan de weg naar diverse havens binnen Griekenland voortgezet worden.
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Griekenland vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Athene ± 3:00 uur
Kos ± 2:45 uur
Kreta ± 3:30 uur
Kos ± 3:40 uur
Rhodos ± 3:40 uur
Samos ± 3:40 uur
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Griekenland maken of een spreekbeurt over Griekenland houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Griekenland downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Griekenland op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Griekenland een goed cijfer scoort.
meer over Griekenland
alles over Griekenland
Griekenland voor beginners
Griekenland bezienswaardigheden top 10
Griekenland informatie
Griekenland informatie
Griekenland voor beginners
Griekenland als budgetbestemming
... meer handige sites

informatie over plaatsen in Griekenland:
Corfu
Kos
Kos
Kreta
Kreta
Kreta
Rhodos
Rhodos
Rhodos
Samos
Samos
Zakynthos
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen