voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


tijdelijke pagina
de informatie over dit onderwerp wordt momenteel samengesteld en binnenkort gepubliceerd op www.landen.net

Spreekbeurt tips

Een goede spreekbeurt of werkstuk samenstellen lijkt soms een hele opgave, maar kan een stuk eenvoudiger zijn als je een aantal eenvoudige tips toepast. Nadat je een onderwerp hebt gekozen, kun je aan de slag. De gemakkelijkste weg is om een onderwerp te kiezen dat je kent. Bijvoorbeeld een hobby, een lievelingsdier of een plek op de wereld waar je met vakantie geweest bent. Daar weet je waarschijnlijk veel vanaf of je hebt er ervaring mee. Op internet, in boeken en op andere plekken kun je aanvullende informatie zoeken.

Bij het bepalen van je onderwerp kun je ook ervoor kiezen om uit je comfortzone te treden. Kies een actualiteit die jouw interesse opwekt of kies een onderwerp waar je zelf nog niet zoveel vanaf weet, maar waar je wel meer over zou willen weten. Het uitzoeken van informatie en daarna in eigen woorden opschrijven is een boeiend leerproces dat kan leiden tot boeiende spreekbeurten.

Wij hebben een aantal algemene tips voor het maken van een goede spreekbeurt of het maken van een goed werkstuk:

[1] Lees je goed in

Zorg ervoor dat je voor je aan de slag gaat voldoende gelezen hebt over het onderwerp waarover je wilt vertellen/schrijven. Op die manier krijg je zelf een goed beeld over je onderwerp. Bekijk eventueel filmpjes op YouTube.

[2] Kies subonderwerpen

Bij een spreekbeurt of werkstuk behandel je meestal verschillende aspecten of onderwerpen van het hoofdonderwerp. Zo zul je bij Parijs al snel uitkomen bij de Eiffeltoren. Bij Rome kun je het Colosseum niet overslaan. Kies een aantal punten die je wilt bespreken. Om een extra hoog cijfer te halen is het aanbevolen om er ook iets uit te pikken dat minder voor de hand liggend is. Zo zou je bij een werkstuk over Griekenland bijvoorbeeld een stuk kunnen wijden aan de invloed van de Italiaanse keuken op de Griekse gerechten of zou je tijdens een spreekbeurt over Spanje kunnen laten zien (en misschien wel proeven) wat typisch Spaans is.

[3] Wees duidelijk

Wij proberen op onze sites altijd duidelijk te zijn. Met 'Jip en Janneke'-taal bereik je een groter publiek dan wanneer je allerlei lastige woorden gebruikt die bijna niemand begrijpt. Soms kun je niet om bepaalde termen heen. Tracht dan om kort en bondig duidelijk te maken wat ze betekenen.

[4] Pas op met feiten

Sommige websites lijken erg geloofwaardig, maar bieden informatie die niet klopt of die subjectief is. Feiten checken is daarom essentieel voor een goede spreekbeurt of werkstuk. Ook wikipedia is niet altijd 100% kloppend. Bekijk bij twijfel meerdere bronnen, indien nodig in een vreemde taal. Vaak is er meer en betere informatie in het Engels te vinden. Gebruik eventueel een vertaalsite zoals vertalen.nu of Google Translate als je de tekst niet helemaal begrijpt.

[5] Gebruik eigen woorden

Het gemakkelijkste is om (delen) van teksten over te nemen of licht te herschrijven. Je leraar zal hier niet blij mee zijn en zal het afstraffen als je betrapt wordt. Als je goede informatie vindt, schrijf het daarna in je eigen woorden op. Het is jouw werkstuk of spreekbeurt. Het is niet de bedoeling dat het een soort van knipselkrant wordt van andermans teksten.

Spreekbeurt downloaden
Op het internet vind je voldoende bruikbare spreekbeurten en informatie die je zo kunt knippen en plakken binnen je eigen spreekbeurt. De leerkrachten van tegenwoordig zijn misschien nog handiger in het opsporen van dit soort praktijken dan dat jij bent in het vinden van een goede spreekbeurt om te downloaden. Buiten het feit dat je de pineut bent als je gepakt wordt, moet je de verleiding weerstaan om een spreekbeurt van een ander te downloaden en te doen alsof die van jou is. Niemand die daar wijzer van wordt en jij zeker niet!
meer informatie over spreekbeurten
spreekbeurt startpagina
... meer handige sites

landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen