voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rustdagen
Niet alleen wat betreft feestdagen zijn er soms aanzienlijke verschillen tussen bepaalde landen, religies en culturen. Ook de wekelijkse rustdag(en) vallen niet overal gelijk. In de westerse cultuur is de zondag de gebruikelijke rustdag, waarbij de zaterdag vaak als extra vrije dag toegevoegd wordt aan het weekend. In het islamitische geloof is de vrijdag de rustdag. In een aantal islamitische landen hanteert men dan ook deze dag als zijnde het weekend, met de donderdagavond als belangrijke avond voor sociale gelegenheden. In de joodse cultuur is de sabbat (sjabbat ) de rustdag. Deze loopt van zonsondergang op vrijdag tot het moment dat op zaterdagavond de volledige duisternis ingevallen is.

Feestdagen

Feesten en feestdagen zijn onderdeel van elk land en iedere cultuur op de wereld. Als reiziger heb je niet altijd direct met lokale feestdagen te maken, maar er zijn wel gevallen waarin feesten direct invloed kunnen hebben op jouw reis of vakantie. Zo kunnen winkels en bedrijven gesloten zijn tijdens bepaalde feestdagen, waarbij in sommige gevallen zelfs het hele openbare leven vrijwel stil komt te liggen. Ook kun je ervaren dat tijdens of rondom sommige feestdagen het lastiger is een vliegticket of hotelkamer te boeken. Vaak worden door luchtvaartmaatschappijen en hotels ook hogere tarieven berekend rondom en tijdens feesten en feestdagen. Vooral in het geval van vliegtickets ligt dit vaak aan familieleden die rondom de feestdagen naar elkaar reizen. Zo liggen bijvoorbeeld de prijzen voor vliegtickets tussen Paramaribo en Amsterdam in december altijd op een zeer hoog niveau.

ramadan
Een feestmaand waar je als niet-moslim niet altijd bij stilstaat is de ramadan. Dit negende maand van de islamitische maankalender is voor moslims een periode van vasten gedurende de dag. In islamitische landen heb je daarom kans dat eet- en drinkgelegenheden gedurende de dag gesloten zijn. In de regel geldt dat hoe strenger het islamitische geloof in de samenleving verweven is, des te kleiner wordt de kans dat je overdag ergens kunt eten of drinken. Ook geldt dat in toeristische plaatsen de kans groter is dat je iets kunt eten dan in niet-toeristische gebieden.

andere islamitische feesten
Andere feesten uit de islamitische cultuur waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen zijn bijvoorbeeld het Suikerfeest, ter afsluiting van de ramadan. In overwegend islamitische landen kunnen bedrijven en overheidsinstellingen dan gesloten zijn. In restaurants wordt er mogelijk een aangepast menu of uitgebreid buffet geserveerd tijdens de dagen van het Suikerfeest. Het Offerfeest (Id al-Adha), ook wel het grote feest genoemd, is een feest dat redelijk uitgebreid gevierd wordt in de islamitische cultuur. Het feest duurt officieel drie, soms zelfs vier dagen. Banken, overheidsinstellingen en veel bedrijven in overwegend zwaar religieuze islamitische landen zijn tijdens deze dagen en soms zelfs een hele week gesloten.

christelijke feesten
De meeste christelijke feesten zijn bij de meeste Nederlanders zeer bekend. Zo worden Kerstmis, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren in redelijk veel landen op hetzelfde moment gevierd als bij ons. Het verschil zit hem vaak in de manier waarop men het viert en de duur. Zo kent men niet overal een tweede Kerstdag, een tweede Paasdag en een tweede Pinksterdag. In veel landen is Pasen een belangrijker feest dan Kerstmis, dat in de Nederlandse cultuur het meest uitgebreid gevierd wordt van alle christelijke feestdagen.
Als reiziger zul je zien dat sommige christelijke feestdagen die in Nederland niet of amper gevierd worden in het buitenland wel een plaats hebben op de kalender. Denk hierbij aan de Maria Tenhemelopneming (15 augustus) en Allerheiligen (1 november).
De orthodoxe christelijke geloven hanteren vaak andere data dan wij voor Pasen en de omringende feestdagen, omdat de datumvaststelling voor deze feesten op een andere manier plaatsvindt. Zo valt het Grieks-orthodoxe Pasen slechts eens in de paar jaar gelijk met ons eigen Paasfeest.

carnaval
Het in Nederland vooral in het zuiden gevierde carnavalsfeest is een feest dat vooral in een aantal katholieke landen ook gevierd wordt. Erg uitbundig zijn de carnavalsfeesten in Zuid-Amerika, waar met name het carnaval in Brazilië en Uruguay bekend staan om de wijze waarop men daar het hele jaar naar dit ware volksfeest toeleeft. Carnaval wordt ook gevierd in een aantal Europese landen (o.a. Luxemburg, Duitsland en Spanje) en op een aantal Caribische eilanden.

feestdagen informatie
Op de website beleven.org vind je alle feestdagen wereldwijd terug. Zo kun je per kalenderdag, per geloof en per land zien welke feestdagen er zijn en wat deze feesten inhouden.
meer over feestdagen
boeddhistische feestdagen
christelijke feestdagen
hindoeïstische feestdagen
islamitische feestdagen
joodse feestdagen
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen