voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


tijdelijke pagina
de informatie over dit onderwerp wordt momenteel samengesteld en binnenkort gepubliceerd op www.landen.net

Visum informatie

Om van land naar land te reizen is een geldig paspoort of in het geval van veel Europese landen ook een geldige Europese ID-kaart voldoende om een land binnen te mogen. Hoewel er ook nog andere criteria kunnen zijn waar een reiziger aan moet voldoen, is een geldig reisdocument de basis van iedere grensoverschrijdende reis. In het geval van de landen binnen Europa die aan aan de Verdragen van Schengen meedoen hoef je binnen deze Schengenzone eigenlijk geen reisdocument te laten zien zolang je binnen deze zone reist. In sommige gevallen kan er tijdelijk toch een grenscontrole ingezet worden door individuele landen. Hier kunnen verschillende oorzaken aan ten grondslag liggen zoals gevaar voor terrorisme, een enorme toestroom aan vluchtelingen of noodsituaties.

Zoals in de introductie geschreven is een geldig paspoort of een geldige ID-kaart de basis van iedere grensoverschrijdende reis. In veel landen, ook in Nederland, geldt overigens een identificatieplicht waardoor je je op verzoek moet kunnen identificeren.

Aan de geldigheid van een paspoort kunnen verschillende eisen gesteld worden. Zo is het voor veel landen het al voldoende als je paspoort gewoon geldig is op het moment dat je het land binnengaat. Bij redelijk wat landen moet je paspoort geldig zijn tot drie of zes maanden na aankomst in het land. Kijk goed wat de regels zijn voor het land waar je naartoe reist en eventuele landen waar je doorheen reist. Wij adviseren reizigers eigenlijk het liefste om een paspoort een half jaar voor het einde van de geldigheid te vervangen. Dan zit je in 99,9% van de gevallen goed.

Visumplicht
Voor redelijk landen heb je een visum nodig. Een visum (meervoud: visa) is simpelweg een officiële toestemming om een land te bezoeken. Je hebt gedurende de geldigheid van het visum het recht om te reizen en te verblijven binnen het land. Het overschrijden van de visumtermijn kan je in de problemen brengen. Denk hierbij aan uitzetting, maar ook aan boetes of zelfs gevangenisstraf.

Er zijn verschillende soorten visa. Het soort visum waar de meeste mensen aan denken is het soort dat je vooraf aan moet vragen. Dit visum wordt vaak (niet altijd) in je paspoort geplakt, maar steeds vaker wordt het visum elektronisch verstrekt. Je gegevens staan dan in de database van het land dat je bezoekt. Als bewijs heb je dan de toegezonden bevestiging. Zonder het vooraf toegekende visum mag je eigenlijk niet afreizen naar een land met visumplicht. Luchtvaartmaatschappijen controleren vaak bij het inchecken en/of boarden of je aan de visumeisen voldoet. Als dat niet het geval is kunnen ze je weigeren op hun vlucht. Het is immers hun verantwoordelijkheid om je mee terug te nemen als je vanwege het niet hebben van de juiste reisdocumenten geweigerd wordt.

Reisdoel
Er zijn verschillende soorten visa voor verschillende reisdoelen. Het meest verleende visum is het toeristenvisum. Dat is overigens het soort visum dat we op deze pagina zullen bespreken. Daarnaast heb je nog specifieke visa zoals het zakenvisum (voor zakenreizigers), het studentenvisum, het werkvisum en het visum voor mensen die namens een humanitaire organisatie reizen. Denk hierbij aan mensen van het Rode Kruis of de Verenigde Naties.

Behalve het type visum is er vaak ook verschil in het aantal keren dat je een land binnen mag op één visum. Zo bestaan er single entry, double entry en multiple entry visa. Bij een 'single entry' visum mag je het land één keer binnen op dat visum. Bij een 'double entry' visum is dat twee keer. Dat is bijvoorbeeld handig als je naar China reist en tussentijds ook Hong Kong of Macau bezoekt. Als je dan terug China in reist dan geldt dat als een tweede bezoek. Sommige landen geven ook een 'multiple entry' visum uit. Hierbij mag je gedurende de geldigheid van je visum een onbeperkt aantal keren het land in- en uitreizen. Wel geldt er dan meestal een maximum aantal dagen dat je per keer een land in mag en een maximum aantal totale dagen dat je binnen een de totale geldigheid van een visum in een land mag verblijven. Dit is om te voorkomen dat mensen op basis van een toeristenvisum gaan wonen of werken in een land en daarmee eigenlijk de verblijfsvergunning ontwijken.

Een leuke uitzondering op de normale visa is een zogenaamd transitvisum. Deze hoeft meestal niet vooraf aangevraagd te worden. Het betreft een visum met een beperkte geldigheid (meestal enkele uren tot enkele dagen) waarbij je het land tijdens een tussenstop of overstap kunt bezoeken. Het bied je de mogelijkheid om de stad te bezoeken waarvan je anders waarschijnlijk alleen maar de luchthaven zou zien. Zo'n visum is aan restricties onderhavig. Het nadeel van zo'n transitvisum is dat het je zonder een duidelijke opgaaf van redenen geweigerd kan worden, ook al voldoe je netjes aan alle voorwaarden. Lees het verhaal 'Niet welkom in China' maar eens.

Verwarring
Hierboven heb je gelezen dan een visum een officiële toestemming is om een land te bezoeken. Het woord visum is afgeleid van het Latijnse 'charta visa' wat betekent dat het document bekeken is. Feitelijk is daarmee iedere vorm van een stempel of sticker in je paspoort een visum. Er zijn ook landen die een losse afdruk op papier meegeven, zoals Israël en Zuid-Korea. In het geval van Israël is dat vooral bedoeld om de reiziger later geen problemen te geven als ze bepaalde Arabische landen willen bezoeken.

Wat verwarrend is, is dat sommige landen zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten het in het ene geval over een visum hebben en in een ander geval over visumvrij naar de VS reizen met een elektronische toelating. De Amerikaanse ESTA is in 2008 ingevoerd ter vervanging van het groene I-94W formulier voor wie visumvrij naar Amerika mocht reizen. Feitelijk is de ESTA ook een visumsoort.

Meestal niet gratis
Een visum, een elektronisch visum of een elektronische toelating is meestal niet gratis. Je betaalt visumkosten die primair bedoeld zijn om de administratieve kosten van de visumaanvraag te dekken. Voor sommige landen is de hele visumprocedure ook een manier om inkomsten te genereren. Het is in dat geval eigenlijk een verkapte vorm van toeristenbelasting. Vooral bij een aantal Afrikaanse landen zie je dat de prijzen voor visa soms buitenproportioneel zijn.

Ook voor elektronische visa of elektronische toelatingen zoals het eTA voor Canada en het ESTA voor de VS moet je betalen. De Amerikaanse ESTA was alleen in de eerste jaren na introductie gratis.

Je visum aanvragen
Er zijn verschillende manieren om een visum aan te vragen. In een redelijk aantal gevallen moet het visum door een ambassade of consulaat afgegeven worden, waarbij de aanvraagprocedure via de ambassade of het consulaat van het te bezoeken land verloopt. Het paspoort moet daarbij meestal ook fysiek naar de ambassade of het consulaat toe. Om tijd en rompslomp te besparen kiezen veel mensen ervoor om deze formaliteiten door een visumkantoor te laten doen. Er zijn in Nederland verschillende visumkantoren die deze dienst aanbieden. Je betaalt dan naast de standaard visumkosten ook een vergoeding voor de verschillende werkzaamheden die het visumkantoor voor je verricht.

Voor een visumaanvraag staat meestal een periode van een paar dagen tot soms wel enkele weken. Veel landen bieden ook een spoedprocedure, waarbij je een hogere visumvergoeding betaalt. Indien je je visum via een visumkantoor aanvraagt dan zijn er bij een spoedaanvraag vaak ook extra kosten van de aanbieder.

De vereisten om een visum aan te vragen kunnen uiteenlopen van een bescheiden pakket aan 'eisen' tot aan een enorme papieren rompslomp. De basis is dat je een paspoort, een ingevuld formulier en meestal ook één of meerdere recente pasfoto's nodig hebt. Daarnaast kan er gevraagd worden om een bevestiging van de vlucht waarbij je het land weer verlaat, een hotelreservering, een werkgeversverklaring, een verklaring van goed gedrag of een uitnodiging door een lokale 'sponsor'. Dit kan een persoon, een bedrijf of een accommodatie zijn.

Je elektronische visum of elektronische toelating regelen
Voor een toenemend aantal landen kun je een elektronisch visum of een elektronische toelating aanvragen. Erg bekend zijn de ESTA voor de Verenigde Staten, de eTA voor Canada en het Turkije visum. Langzaamaan beginnen steeds meer landen een elektronisch visum in te voeren. Soms ter vervanging van het oude visumsysteem, soms ter vervanging van het 'visa on arrival'. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Kenia en Sri Lanka.

Je kunt je elektronisch visum zelf regelen via de officiële aanvraagsites van het land waar je naartoe wilt reizen. Zo kun je het ESTA voor de VS regelen via https://esta.cbp.dhs.gov/esta/ of de eTA voor Canada aanvragen via https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply-nl.html
Omdat je een elektronisch visum vrijwel alleen maar met een creditcard kunt betalen en de aanvraagprocedures voor sommige mensen wat onduidelijk zijn, kiezen redelijk wat Nederlandse reizigers ervoor om hun elektronische visum via daarvoor gespecialiseerde Nederlandse bemiddelaars te regelen. In dat geval kun je je aanvraag in het Nederlands doen en meestal ook gewoon met iDeal (via de bank) of PayPal betalen.

Tweede paspoort
Sommige mensen vragen een tweede paspoort aan. Dat is mogelijk. Als je een Nederlands paspoort hebt dat tenminste 6 maanden geldig is dan mag je bij de gemeente waar je ingeschreven staat een 2e Nederlands paspoort aanvragen. Dat is handig voor mensen die een paspoort nodig hebben voor een visumaanvraag, maar daarnaast ook een paspoort nodig hebben om te reizen tijdens de aanvraagprocedure van het visum. Een andere reden kan zijn dat je stempels of visa in je paspoort het onmogelijk maken om naar een bepaald land te reizen. Dit zijn zogenaamde conflicterende landen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Israël en een aantal Arabische landen zoals Irak, Iran, Jemen en Afghanistan.

Visumregels voor een aantal landen
Hieronder vermelden we de visumregels zoals die voor een aantal landen gelden en met een geldig Nederlands paspoort reist. Het gaat om visa en elektronische visa voor wie als toerist naar bepaalde bestemmingen reist. Aan deze informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Indien informatie niet (meer) up-to-date is of fouten bevat, laat het ons dan weten.

Verenigde Staten
Als houder van een Nederlands paspoort kun je visumvrij naar de Verenigde Staten van Amerika reizen als je als toerist gaat. Wel heb je een vooraf aangevraagde en goedgekeurde elektronische toelating nodig. Via het Electronic System for Travel Authorization kun je je ESTA voor Amerika aanvragen. Eenmaal toegekend is het ESTA twee jaar geldig, waarbij je meerdere keren binnen die twee jaar naar de Verenigde Staten kunt reizen met een maximale geldigheidsduur van 90 dagen per bezoek aan Amerika. Indien het paspoort dat je gebruikt hebt voor je oorspronkelijke ESTA-aanvraag verlopen is dan dien je voor je nieuwe paspoort een nieuwe ESTA aan te vragen, ook al is de oorspronkelijke geldigheidstermijn van twee jaar voor het ESTA nog niet verstreken.

Canada
Voor Canada geldt hetzelfde als voor de Verenigde Staten: je hebt een elektronische toelating nodig om Canada als toerist met een Nederlands paspoort te bezoeken. In het geval van Canada heet deze elektronische toelating eTA. Eenmaal toegekend is het eTA Canda vijf jaar geldig vanaf het moment van aanvragen, waarbij je meerdere keren binnen die vijf jaar naar Canada kunt reizen met een maximale geldigheidsduur van 90 dagen per bezoek aan Canada. Indien het paspoort dat je gebruikt hebt voor je oorspronkelijke eTA-aanvraag verlopen is dan dien je voor je nieuwe paspoort een nieuwe eTA aan te vragen, ook al is de oorspronkelijke geldigheidstermijn van vijf jaar voor het eTA Canada nog niet verstreken.

Turkije
Voor houders van een Nederlands paspoort is er een visumplicht voor een bezoek aan Turkije. Vroeger kon je het Turkije visum bij aankomst in Turkije kopen. Tegenwoordig moet je het visum voor Turkije online aanvragen voor je naar Turkije afreist. Het Turkije visum heeft een geldigheid van 180 dagen (bijna een half jaar) vanaf het moment van geldigheid. Het is een zogenaamd 'multiple entry visa' waarbij je tijdens de geldigheid van het visum een onbeperkt aantal keer naar Turkije kunt reizen. Via de officiële site van de Turkse overheid kun je het Turkije visum alleen maar met creditcard betalen. Veel Turkije toeristen kiezen daarom voor een Nederlandse bemiddelaar voor Turkije visa die vaak de mogelijkheid bieden om met iDeal (gewoon via de bank) of met PayPal te betalen.

India
Sinds 2015 hoef je voor een India visum niet meer naar de ambassade van India. Ook dit boeiende land heeft het elektronisch visum in gebruik genomen. Dit visum heeft een geldigheid van 60 dagen en biedt je de mogelijkheid om India één of twee keer te betreden gedurende de geldigheid van het visum. De aanvraag voor het e-visum voor India gaat geheel via internet. De procedure vanaf aanvraag tot de ontvangst van het India visum via e-mail neemt maximaal enkele dagen in beslag.

Egypte
Naar Egypte reizen kan met een vooraf geregeld e-visum of met een 'visa on arrival' dat je op de luchthaven koopt. Reken daarbij wel op mogelijke wachtrijen. Het handigste is daarom om je visum voor Egypte vooraf al geregeld te hebben. Een Egypte visum heeft een geldigheid van 90 dagen. Kies je voor een 'single entry visa' dan mag je eenmalig voor maximaal 30 dagen Egypte betreden. Met een 'multiple entry visa' voor Egypte mag je binnen de geldigheid van 90 dagen een onbeperkt aantal keer Egypte in, maar mag je per keer niet langer dan 30 dagen aaneengesloten in Egypte zijn.

Sri Lanka
Het Aziatische land Sri Lanka is steeds populairder aan het worden als vakantiebestemming. Wie een vakantie in Sri Lanka wil vieren die heeft geen papieren visum nodig, maar kan een digitaal visum aanvragen. Het elektronische visum voor Sri Lanka heeft een geldigheid van maximaal 30 dagen. Naast de standaard aanvraagprocedure kun je ook een spoedaanvraag doen, waarbij je normaliter dezelfde dat je e-visum voor Sri Lanka al ontvangt. Met het elektronische visum voor Sri Lanka kun je ook op zakenreis naar Sri Lanka reizen.

China
Van de populaire vakantie-landen is China één van de meer gecompliceerde landen om naartoe te reizen. Visumaanvragen worden soms op basis van onduidelijke regeltjes afgewezen. Soms is het al voldoende om een 'verkeerde stempel' in je paspoort te hebben, soms twijfelt men of je wel als toerist reist en soms kun je een beroep hebben dat door China als risicovol beschouwd wordt. Als je naar China wilt reizen is het van belang om tijdig het juiste visum aan te vragen. Als je gedurende een rondreis tussentijds China verlaat (bijvoorbeeld naar Hong Kong, Macau of een ander land) dan heb je een visum nodig waarbij je tweemaal of onbeperkt in kunt reizen. Let daarbij goed op de eisen die gesteld worden op het gebied van informatie en documenten.
Er bestaan mogelijkheden om bepaalde delen van China visumvrij te bezoeken. Dat is als je op doorreis bent. Met een zogenaamd transitvisum kun je bij aankomst op een aantal luchthavens gedurende maximaal 72 of 144 uur een deel van China bezoeken. Pas op: er bestaat een kans dat men je zonder een duidelijke reden een transitvisum weigert, waardoor je het land niet in komt. Dit verhaal is daar een goed voorbeeld van. Wie zeker wil zijn dat hij/zij het land in mag die kan beter wel een visum voor China aanvragen.

Vietnam
Voor Vietnam zijn er twee visum-opties voor reizigers met een Nederlands paspoort: het 'visa on arrival' en het e-visum voor Vietnam. Het elektronische visum voor Vietnam is sinds 2018 beschikbaar voor Nederlanders. Het is tijd- en kostenbesparend. Voor het elektronische visum voor Vietnam gelden wel een paar regels. Zo mag je alleen via bepaalde luchthavens (waaronder de grote internationale luchthavens), grensposten en zeehavens Vietnam binnen met een e-visum. Dit zijn onder andere Tan Sot Nhat International Airport in Ho Chi Minh City, Noi Bai International Airport in Hanoi en Da Nang International Airport.

Thailand
Voor een reis naar Thailand hoef je op dit moment nog geen visum te regelen als je als houder van een Nederlands paspoort een toeristische reis naar Thailand maakt van minder dan 30 dagen. Voor een verblijf van maximaal 60 dagen in Thailand heb je wel een visum voor Thailand nodig. Ook zakenreizigers hebben een visum nodig om naar Thailand te reizen. In de nabije toekomst introduceert het land een e-visum voor Thailand of een elektronische toelating. Deze is dan ook nodig voor reizigers die nu nog visumvrij naar Thailand kunnen reizen.

Australië
Voor een reis naar Australië is voor iedereen die geen Australisch paspoort een visum verplicht. Nederlandse toeristen kunnen de simpele elektronische variant kopen: het eVisitor visum. Dit elektronische visum voor Australië kan slechts door houders van paspoorten uit een beperkt aantal landen aangevraagd worden, waaronder Nederland en België. Voor anderen is er het ETA Australië, dat duurder is dan het eVisitor visum.

Rusland
Wil je Rusland bezoeken? Dan heb je als houder van een Nederlands paspoort altijd een visum voor Rusland nodig, ook al maak je maar een korte stedentrip naar Moskou of St. Petersburg. Voor Rusland is er (nog) geen e-visum. Wel zijn er verschillende varianten van het normale visum, waarbij reisdoel, aantal aankomsten in Rusland en de geldigheidsduur de belangrijkste parameters zijn. Aan je Rusland reis zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet je aan kunnen tonen dat je een reisverzekering hebt die geldig is in Rusland. Voor een Rusland-visum heb je ook een uitnodigingsbrief nodig, die voor toeristen vaak door de accommodatie of reisorganisatie geleverd kan worden.

Cambodja
Ook voor Cambodja kun je tegenwoordig een elektronisch visum aanvragen. Een e-visum voor Cambodja kun je vrij eenvoudig via internet regelen. Het heeft een geldigheid van maximaal 30 dagen. Je moet het Cambodja e-visum uitgeprint meenemen naar Cambodja en daar tonen bij de immigratiebalie bij aankomst. Er bestaat alleen maar een 'single entry' visum voor Cambodja. Wie gedurende een rondreis door Azië twee keer het land in wil reizen, die zal twee keer een visum aan moeten vragen.

Cuba
Voor Cuba heb je een toeristenkaart nodig. Deze 'Tarjeta del Turista' kan afgegeven worden door de touroperator waar je je Cuba-vakantie gekocht hebt of door de luchtvaartmaatschappij waar je je vliegticket naar Cuba gekocht hebt. Je kunt je toeristenkaart voor Cuba ook regelen via het consulaat in Rotterdam, verschillende visumbureau's, de ANWB of via cubavisa.net.
Belangrijk is dat de toeristenkaart voor vertrek naar Cuba correct ingevuld is, zonder fouten of correcties, en dat deze aan de achterzijde afgestempeld is door instantie die dit Cuba visum afgegeven heeft. Belangrijk te weten is dat je bij aankomst in Cuba ook aan moet kunnen tonen dat je voldoende tegen ziektekosten verzekerd bent.

Visum-informatie per land
Op deze externe websites lees je visum-informatie per land:
paspoort- en visumeisen voor Amerika
meer over visa
visum informatie
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen