voorpagina ● landenlinks  ● contact

over de Malediven

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor de Malediven
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Malediven informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Malediven
risico's
reizen naar Malediven
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Malediven

In de Indische Oceaan liggen de Malediven, een eilandengroep bestaande uit 1190 eilandjes waarvan de grootste, Kuramathi, slechts 5 km2 is. De totale oppervlakte van dit land is ook maar enkel 298 km2. Malé is de 1,7 km2 grote hoofdstad van de Malediven. Maar 202 eilandjes zijn bewoond en 90 eilandjes zijn geschikt voor toeristen. Over een gebied van 90.000 km2 liggen de eilanden verspreid, waarvan louter 3 procent land is.

Voor een huwelijksreis, luie vakantie of een actieve watersportvakantie ben je op de Malediven helemaal goed.

watervilla's op de Malediven
luxe watervilla's op de Malediven

Geschiedenis
De geschiedenis van de Malediven gaat niet erg ver terug. Dit komt, omdat er pas sinds 5000 jaar mensen wonen. De eerste inwoners zijn uit India en Sri Lanka gekomen, wat de nabijgelegen buurlanden van de eilandengroep zijn. Sinds 5000 jaar is er echter een hoop veranderd. In 1887 kwamen de Malediven onder Brits protectoraat. Voor deze tijd was het land het grootste gedeelte van zijn geschiedenis onafhankelijk, uitgezonderd van enkele korte perioden waaronder een Portugese overheersing in de 16e eeuw. Deze duurde 17 jaar en was daarmee de langste periode van afhankelijkheid. In totaal regeerde er 84 sultans.

Het land was vroeger een drukke handelsplaats tussen Chinezen, Arabieren en Indiërs. Vooral kokosnoten en gedroogde vis werd hier verhandeld. De kaurischelp werd hierbij als munt gebruikt, dit is een schelp die te vinden is op de Malediven.

De eerste Arabieren kwamen in de 16e eeuw op het land. Hiervoor werd het boeddhisme gepraktiseerd, maar de Arabieren bekeerden de inwoners tot de Islam, de godsdienst die nog steeds op de Malediven uitgeoefend wordt.

Wie de Malediven nog meer zagen als perfecte uitvalsbasis om hun handelsroute verder uit te breiden, waren de Portugezen. Deze voerden verschillende aanvallen uit om het land te veroveren, maar deze pogingen mislukten. In 1558, bij hun grootste slag, lukte het ze toch nog. De Portugezen hadden een groot deel in handen en de eilandengroep werd vanuit India bestuurd. De overheersing was slechts van korte duur, want in 1573 heroverden de Malediviërs hun land terug.

Na enkele eeuwen rust, sloten de Britten in 1887 een samenwerking met het land. Zo werden de Malediven een protectoraat van de Britten, die het land beschermden in ruil om de plek als handelsplaats te mogen gebruiken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het land dan ook een strategische en belangrijke tussenstop voor de Britse soldaten.

De Malediven werden in 1965 onafhankelijk, waarna er in 1968 gekozen werd voor een republiek. De president vanaf 1978 was Maumoom Abdul Gayoom, die tot 5 keer herkozen werd. In 2008 werd zijn opvolger Mohamed Nasheed, die voormalig politiek gevangene was.

Het land werd in 2004 op 26 december getroffen door een enorme tsunami. Een aardbeving onder de Indische Oceaan was hier de oorzaak van. Het verwoeste effect hiervan was echter minder dan andere landen op het continent of op grotere eilanden zoals het redelijk nabijgelegen Sri Lanka. Dit kwam, omdat er geen hoge vloedgolf kon worden opgebouwd door gebrek aan een grote landmassa. Toch is er flinke schade aangericht, hoewel de golven op de Malediven niet hoger kwamen dan 1,5 meter. Hierbij kwamen 75 mensen om het leven en waren 29 toeristeneilanden en 13 onbewoonde eilanden compleet verwoest.

 

Economie
De belangrijkste 3 elementen van de economie van de Malediven zijn het toerisme, de scheepsbouw en de visvangst. Met de visvangst verdient bijna de helft van de bevolking het inkomen.

Bevolking en cultuur
Er wonen ongeveer 396.000 mensen in de Malediven, waarvan zo'n 104.000 in de hoofdstad Malé. Het land is één van de dichtstbevolkte landen op de wereld, aangezien het landoppervlak zo klein is. De bewoners zijn vaak ingetogen en vriendelijk, net zoals andere Aziaten zullen zij niet snel ontevredenheid uiten. Niet zomaar alle lokale eilanden zijn te bezoeken, aangezien de inwoners vaak gescheiden worden van de toeristen. Om hier toch te komen, kun je met excursies mee gaan.

De gehele bevolking is bekeerd tot de Islam, aangezien er geen godsdienstvrijheid is. Desondanks is de godsdienst hier minder streng dan in andere Islamitische landen. Wel is het verboden alcohol te drinken. Op het land is dit dan ook, afgezien van toeristenresorts, niet te krijgen.

Belangrijke elementen in het leven van de inwoners zijn muziek en dans.

Klimaat
In de Malediven is het warm, tropisch en vochtig. De gemiddelde temperatuur ligt hier rond de 30 graden, met altijd een verkoelende bries. De zon schijnt gemiddeld 8 uur per dag. Het zeewater ligt meestal rondom de 28 graden. De Passaatwind bepaald de twee hoofdseizoenen van het land. Van januari tot en met april loopt de droge periode. Van mei tot oktober is er kans op regen, waar de zuidwest-moesson voor zorgt. De beste periode om de Malediven te bezoeken is van december tot en met april, dan valt er de minste regen en is de lucht helder.

Toerisme
Met zijn zon, gezonde lucht, warme zeewater en spierwitte stranden zijn de Malediven een perfecte vakantiebestemming. Vooral duikers, waterskiërs, windsurfers, catamaran-zeilers en zeevissers zullen zich hier thuis voelen.
Het toerisme wordt op de eilanden zoveel mogelijk van het normale leven gescheiden. Op onbewoonde eilanden zijn dan ook vakantiecomplexen en -resorts gebouwd. Dit is verboden op de bewoonde eilanden. Jaarlijks komen er vele toeristen naar de Malediven, zelfs meer dan de totale bevolking groot is. Het grootste aantal toeristen komt uit Duitsland. Zij worden gevolgd door Britten, Japanners, Zwitsers, Oostenrijkers en Fransen. Ongeveer 6000 Nederlanders per jaar bezoeken een van de eilanden. Er is door de Maledivische overheid gekozen om een duurzaam beleid te hanteren, er mag bijvoorbeeld niet hoger gebouwd worden dan de hoogste palmboom en een eiland mag maar tot 20% worden bebouwd.

Vervoer
Er zijn geen rechtstreekse vluchten naar de Malediven, er zal een overstap plaatsvinden in Colombo, Sri Lanka. Vanuit hier zijn er vluchten naar de Malediven. Er is 1 luchthaven in het land, namelijk in de hoofdstad Malé, dit is Malé International Airport. Vanaf dit vliegveld wordt je per boot, watervliegtuig of helikopter vervoert naar een van de resorteilanden. In het land zelf kun je je verplaatsen met het vliegtuig, per boot of met een taxi of fiets. Vervoer is meestal geen probleem, aangezien de eilanden klein zijn en de afstanden dus niet groot zijn. De meeste eilanden kun je lopend in een half uur verkennen.


Malediven routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Malé hoofdstad van de Malediven

bezienswaardigheden

Nationaal Museum Malé gevestigd in een oud paleis van de sultan, hier worden persoonlijke bezittingen en spullen uit de tijd van de sultan tentoongesteld.
De vismarkt deze vismarkt vindt plaats in Malé, hier worden verse vissen aangeboden en ter plekke schoongemaakt.
De Grote Vrijdagsmoskee de belangrijkste moskee van het land
Thulhaadhoo centrum van kunstnijverheid
Banana Reef meest bekende duikplek van de Malediven
Onderwater postkantoor gelegen op Hideway/Mele eiland, enige onderwater postkantoor ter wereld

feiten & cijfers

Hoofdstad: Malé
Regeringsvorm: republiek
Oppervlakte: 298 km² landoppervlakte
Aantal inwoners: ongeveer 396.000
Belangrijkste religies: islam (100%)
taal
Officiële taal: Dhivehi
Belangrijkste spreektaal: Dhivehi en Engels
De officiële taal die wordt gesproken op de Malediven is het Dhivehi. Deze taal is Indo-Iraans met een beetje Sanskriet. Het is een moeilijke taal met velen dialecten. Het schrift heet Thaana, en wordt van rechts naar links geschreven. De woorden 'hallo' of 'tot ziens' bestaan niet in deze taal. Naast Dhivehi wordt er ook goed Engels gesproken, dit komt nog voort uit de geschiedenis toen de eilandengroep tot Brits protectoraat behoorden.
geld
Munteenheid: Rufiyaa is de officiële valuta. Op toeristeneilanden wordt echter hoofdzakelijk met Amerikaanse dollars betaald (USD).
Valuta code: MVR
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: aanwezig in grote steden zoals Malé
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: hoewel de fooien in de vorm van service charge al aan de rekening toegevoegd worden, is er niets mis mee om een extra fooi te geven als u vindt dat de service erg goed was
kraanwater
Het kraanwater in Malediven is niet drinkbaar. Het zoete leidingwater dat je in de hotels vindt is ontzilt zeewater of grondwater. Gebruik mineraalwater of de kannen drinkwater die door accommodaties aangeboden worden.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in de Malediven te bellen is 00960 of +960.
Vanuit de Malediven naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in de Malediven is overwegend van goede kwaliteit. De tarieven om te bellen en gebeld te worden kunnen wel hoog zijn indien je met een Nederlands abonnement belt.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: gemiddeld risico
Orkanen: vrijwel geen risico
Aardbevingen: laag risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties: gemiddeld risico
Geweldadige overvallen:
laag risico
Staatsgrepen: bovengemiddeld risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar de Malediven
Vliegen: groot aantal verbindingen, zowel rechtstreeks (naar Malé) als met een overstap. Naar alle bestemmingen buiten het eiland Malé zul je over meten stappen op de internationale luchthaven van Malé
Treinreizen: je kunt niet met de trein de Malediven reizen
Met de auto: je kunt niet met de auto de Malediven reizen
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Malé op Malediven vanaf Amsterdam Schiphol Airport bedraagt ongeveer 10 uur indien er rechtstreekse vluchten beschikbaar zijn. Vluchten met een overstap of tussenlanding duren minstens anderhalf tot twee uur langer. Voor vervoer naar andere eilanden dan Malé is aansluitend vervoer nodig.
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Malediven maken of een spreekbeurt over Malediven houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Malediven downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Malediven op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Malediven een goed cijfer scoort.
meer over de Malediven
het klimaat van de Malediven
Malediven bezienswaardigheden top 10
Malediven informatie
Malediven startpagina
Malediven voor beginners
waar overnachten in de Malediven
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen