voorpagina ● landenlinks  ● contact

over BelgiŽ

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  BelgiŽ klimaat

Het klimaat van BelgiŽ
BelgiŽ heeft een klimaat dat slechts weinig afwijkt van het Nederlandse klimaat. In BelgiŽ heerst het gematigde zeeklimaat, dat volgens de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger aangeduid wordt met de lettercode Cfb. Het weer staat vooral onder invloed van de Atlantische Oceaan. De invloed van het zeewater zorgt bij een westelijke stroming voor een tempering van de hitte in de zomer en van de koelte in de winter. Om te maken te krijgen met vrij hoge of lage temperaturen is er vaak sprake van een sterke oostelijke stroming, waardoor het zeewater haar invloed op het weer in BelgiŽ verliest. Hier is vooral sprake van als er een krachtig hogedrukgebied ten noorden van BelgiŽ ligt, waardoor de anticyclonale circulatie zorgt voor een sterke aanvoer vanuit oostelijke richting. Er is dan vooral sprake van droge lucht die in de winter diepvrieskoud kan zijn. In de zomermaanden is er dan vaak sprake van vrij stabiel zomers en warm weer. Als het hogedrukgebied zich ten oosten van BelgiŽ positioneert (boven Duitsland en Centraal Europa) dan is de aanvoer van het weer vooral vanuit zuidelijke richting. In de zomermaanden zorgt dit voor soms zeer hoge temperaturen als gevolg van de toevoer van zeer warme lucht vanuit Zuid-Europa via Frankrijk. Zodra de invloed van het hogedrukgebied afneemt dan ligt de weg open voor depressies die vaak vanuit zuidwestelijke richting aangevoerd worden. Dit zorgt voor de kenmerkende zomerse regen- en onweersbuien die soms zeer heftig kunnen zijn.

Klimaatzones
In BelgiŽ komen de volgende klimaatzones voor:
Cfb - gematigd zeeklimaat

Seizoenen
BelgiŽ telt 4 seizoenen:
- winter in december, januari en februari
- lente in maart, april en mei
- zomer in juni, juli en augustus
- herfst in september, oktober en november


een regenachtige dag in BelgiŽ - © Mediajam

Regen
Regenval is in BelgiŽ geen ongekend fenomeen. In BelgiŽ wordt er gemiddeld in een jaar iets meer dan de helft van de dagen neerslag gemeten (> 1 mm). De jaarlijkse neerslagsom ligt gemiddeld tussen de zevenhonderd en negenhonderd millimeter. Sommige jaren zijn beduidend natter dan andere omdat er gedurende langere periodes een westelijke stroming staat. De Ardennen zijn het natste gebied. Hier valt gemiddeld ongeveer 850-900 millimeter regen per jaar met als natste maanden december, januari, juli en augustus. In de wintermaanden valt een deel van de neerslag in de vorm van sneeuw of andere winterse neerslag. Langs de Vlaamse kust is de kans op sneeuw aanzienlijk kleiner. In het voorjaar is de kans op neerslag daar sowieso vrij laag.

Extra informatie
- de winter van 1963 was extreem koud, net als in Nederland, waarbij zelfs de zee bevroor
- de hoogst gemeten temperatuur in BelgiŽ is 40 graden boven het vriespunt
- de laagst gemeten temperatuur in BelgiŽ is 30 graden onder het vriespunt
- de gemiddelde windsnelheid is in de maand augustus het laagst en in januari het hoogst
- de kans op tropisch weer is in de Ardennen minimaal, wat te wijten is aan de hoogteligging
- sneeuwval komt bijna alleen maar voor tussen 1 november en 10 mei
- uitgebreide klimaatinfo & cijfers van BelgiŽ vind je op klimaatinfo BelgiŽ

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van KŲppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van BelgiŽ
het klimaat van BelgiŽ
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen