voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


weer & klimaat onderwerpen
klimaatclassificatie van Köppen
orkaan informatie
weer & klimaat
weersverwachtingen

Orkaan informatie

Tropische stormen waarbij de windsnelheden oplopen tot boven de 119 kilometer per uur noemt men een orkaan of tropische cycloon. Lokaal worden benamingen zoals hurricane (Amerika), taifoen of tyfoon (Azië), cycloon of tropische cycloon genoemd. De aanduiding is verschillend, het weersysteem wat ermee aangeduid wordt is hetzelfde. Voor de duidelijkheid hanteren we binnen dit artikel de term orkaan.

Het ontstaan van orkanen
Een orkaan komt altijd voort uit een tropische depressie. Zonder een tropische depressie kan er geen sprake zijn van een orkaan. Een storm met windkracht 12 die niet ontstaan is uit een tropische depressie heet geen orkaan maar is officieel een storm met orkaankracht.
Een tropische depressie is een lagedrukgebied dat boven zeewater ontstaat binnen tropische en subtropische zones. Dat gebeurt in de regel tussen 5 en 20 graden noorderbreedte of zuiderbreedte. Dicht bij de evenaar is het corioliseffect te beperkt, waardoor daar zelden tropische depressies ontstaan.
Alle tropische depressies inclusief orkanen moeten aan drie kenmerken voldoen:
1) Er moet voldoende atmosferische convectie zijn
2) Er dient sprake te zijn van een gesloten circulatie, dat wil zeggen volledig rond en niet onderbroken door een front
3) De depressie moet een warme kern hebben, wat betekent dat de warmste lucht  zich in het oog van de depressie moet bevinden.
Om een orkaan te laten ontstaan is er een zeewatertemperatuur nodig van minimaal 26 graden Celsius en warme lucht boven het zeewater om een tropisch systeem te activeren. Daarom is het ontstaan van een orkaan gebonden aan een locatie en een seizoen. Het exacte orkaanseizoen is daarom verschillend per halfrond.

Kracht van de orkaan
Om de kracht van een orkaan uit te drukken gebruikt men op de meeste plekken ter wereld de schaal van Saffir en Simpson. Deze classificatie deelt de orkanen in vijf orkaanklassen in en aanvullend twee klassen voor een tropische storm en een tropische depressie.
De indeling volgens de schaal van Saffir en Simpson:

klasse benaming windsnelheden schade
TD (tropische) depressie <62 km/u nihil
TS (tropische) storm 63-118 km/u nihil
S-1 orkaan 119-154 km/u licht
S-2 orkaan 155-178 km/u matig
S-3 orkaan 179-210 km/u groot
S-4 orkaan 211-250 km/u extreem
S-5 orkaan >250 km/u catastrofaal

Het gevaar van orkanen
Orkanen kunnen een vernietigende kracht hebben. Bij klasse 1 orkanen beperkt de schade zich over het algemeen tot lichte schade aan gebouwen, auto's en natuur. Een klasse 2 orkaan kan voor aanzienlijke schade aan bomen en gewassen zorgen, alsmede voor grotere schade aan gebouwen. Een klasse 3 orkaan kan zorgen voor grote schade aan gebouwen, auto's, straatinrichtingen, bomen en gewassen. Bij een klasse 4 orkaan is er meestal sprake van grote schade aan gebouwen, huizen, natuur en straatinrichtingen. Complete daken kunnen weggeblazen worden, bomen kunnen uit de grond gerukt worden en gebouwen kunnen (deels) vernietigd worden. Een klasse-5 orkaan zorgt voor enorme schade aan alles wat op het pad van de orkaan ligt. De natuur kan door een orkaan van de 5e categorie onherstelbare schade oplopen.

Water
Niet alleen de wind vormt een gevaar bij een orkaan. Water vormt niet zelden een nog groter risico. Dat kan op twee manieren gebeuren. Allereerst zorgt een orkaan voor soms enorme hoeveelheden neerslag. De overvloedige neerslag is het gevolg van het vele water dat door het tropische systeem als het ware uit de zee omhooggetrokken wordt om later boven land weer te vallen in de vorm van zware regen. De hoeveelheden neerslag kunnen binnen een gebied van zelfs meer dan duizend kilometer van de kern oplopen tot honderden millimeters binnen één etmaal. Veel schade van orkanen komt dan ook voort uit overstromingen die ontstaan door het vele hemelwater dat via de normale wegen niet weg kan. Nog vernietigender kunnen de modderstromen en/of aardverschuivingen zijn die voortvloeien uit de overvloed van regenwater.
Een ander risico dat een orkaan met zich meebrengt is de stormvloed die de kustgebieden kan teisteren. Afhankelijk van de kracht van de orkaan kan de stormvloed meters boven het normale niveau uitstijgen. Bij en klasse 4 of 5 orkaan hoort een stormvloed die gemiddeld minimaal 4 tot 5 meter boven normaal uitkomt. De gevolgen voor bouwwerken direct langs de kust kunnen dan catastrofaal zijn.

Afnemen van kracht
Als een orkaan eenmaal land bereikt neemt hij vaak snel in kracht af. Binnen enkele uren kan een klasse 1 of 2 orkaan in kracht afnemen totdat er een tropische storm overblijft. Dat komt omdat de voedingsbodem voor de orkaan, warm zeewater van minimaal 26 graden Celsius, op het land ontbreekt. Een andere manier voor een orkaan om in kracht af te nemen is als de omstandigheden die nodig zijn voor een orkaan afnemen of zelfs verdwijnen. Dat is het geval zodra het systeem boven koeler zeewater komt, wat meestal het gevolg is zodra de orkaan van de evenaar wegdraait naar koelere gebieden.
Zolang het systeem zich binnen de tropische zone begeeft (tussen breedtegraad 5  en 20) kan de kracht weer toenemen zodra de depressie of orkaan het land verlaat en weer boven het warme zeewater komt.

Risicogebieden
De grootste kans op orkanen heb je in het Caribisch gebied, de zuidwestkusten van de Verenigde Staten, grote delen van Centraal Amerika, Mexico, Australië, grote delen van zuidoost Azië (waaronder Filipijnen, Japan, Zuid-Korea, Vietnam, China en India), zuidoost Afrika (o.a. Madagaskar) en Australië. In de regel geldt dat kustgebieden en eilanden meer risico lopen om met orkaankracht te maken te krijgen dan de gebieden die meer landinwaarts liggen. Tevens zijn deze gebieden gevoelig voor vloedgolven en stormvloed als gevolg van de extreme wind.

Gevaar voor toeristen
Orkanen ontstaan uit tropische depressies die al lang zichtbaar zijn voordat er sprake is van een daadwerkelijke orkaan. De orkaanexperts kunnen daarom ruim van tevoren zien dat er een mogelijk orkaangevaar dreigt waardoor de instanties tijdig de nodige maatregelen kunnen nemen. Toeristen die bereikbaar zijn zullen daarom vrijwel altijd op tijd gewaarschuwd worden en indien de noodzaak daar lijkt te zijn zullen toeristen geëvacueerd worden of duidelijke instructies van de accommodatie of overheid krijgen over hoe te handelen.

Orkaanseizoen
De gebieden met orkaanrisico kennen orkaanseizoenen. Hiermee wordt de periode aangegeven waarin meerdere tropische depressies waargenomen worden en een deel van deze depressies uitgroeit tot een tropische storm of een orkaan. Voor de Atlantische Oceaan loopt het orkaanseizoen bijvoorbeeld van 1 juni tot 1 december, de Grote Oceaan kent een orkaanseizoen van 1 mei tot 1 december voor de regio Azië en november tot april voor de regio Australië.

actuele orkaaninformatie
Op het internet zijn er meerdere sites waar je actuele informatie kunt vinden over orkanen die actief zijn en tropische depressies die uit kunnen groeien tot een tropische storm of orkaan. Via deze sites kun je de orkanen volgen door middel van grafieken, foto's en berekeningen van de koers die de orkaan waarschijnlijk zal gaan volgen. Sommige sites melden ook de waarschuwingen, de windsnelheden, het reeds afgelegde pad en de hoeveelheden regen die lokaal kunnen vallen.

alle regio's: Tropical Storm Risk
Verenigde Staten: National Hurricane Center
Verenigde Staten: Central Pacific Hurricane Center
Japan: Tropical Cyclone Info
Australië: Tropical Cyclone Info

meer over orkanen
actuele orkanen
alles over orkanen
wikipedia over orkanen
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen