voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


weer & klimaat onderwerpen
klimaatclassificatie van Köppen
orkaan informatie
weer & klimaat
weersverwachtingen

Weer & klimaat

Het weer is tijdens je reis of vakantie vaak een belangrijke factor in het reisgenot. Een strandvakantie met regen en wind is niet gewenst, net als een wintersport vakantie waarbij het lenteachtig weer is met groene heuvels zonder een vlokje sneeuw. Het is daarom vrij belangrijk te weten wat voor weer je kunt verwachten tijdens je reis.

Klimaat
Op het moment dat je je oriënteert op een reis zijn de klimaatgegevens van belang. Deze langjarige gemiddelden wat betreft temperatuur, zon, regen en sneeuw geven een duidelijke indicatie van wat je redelijkerwijs kunt verwachten binnen een bepaalde periode op een bestemming. Als de klimaatgegevens aangeven dat de maximumtemperatuur normaal gesproken gemiddeld 29 graden Celsius is voor een bepaalde maand op jouw bestemming en de hoeveelheid neerslag minimaal is dan is de kans groot dat je te maken zult krijgen met zomers weer. Geven de klimaatcijfers aan dat het een overgangsmaand is waarin zowel zon als regen goed mogelijk zijn en er flinke afwijkingen mogelijk zijn van de gemiddelde waardes dan is de kans op zomers weer een stuk kleiner.
Je moet de klimaatcijfers daarom als een soort van richtlijn gebruiken en er niet altijd automatisch vanuit gaan dat het weerbeeld op een bepaald moment aan het gemiddelde voldoet. het weer heeft geen geheugen en geeft geen garanties.
Een handige website met klimaatgegevens van duizenden bestemming is de Nederlandstalige site klimaatinfo.nl

Weersverwachting
Vlak voor vertrek kun je zien wat de weersverwachtingen voor jouw reisbestemming zijn. Net als overal geldt dat de verwachting minder nauwkeurig is naarmate de datum waar de weersvoorspelling over gaat verder weg ligt. Een verwachting voor de komende 48 uur is over het algemeen veel nauwkeuriger dan de lange termijn verwachting over twee weken.
Regelmatig komt het voor dat de weersverwachtingen voor een bepaalde bestemming niet overeenkomen wat betreft de informatie die weergegeven wordt. Voor reizigers ontstaat zo onduidelijkheid over wat ze kunnen verwachten en vooral mensen die niet bekend zijn met een bepaalde bestemming kan er op deze manier onzekerheid ontstaan over wat voor weer men kan verwachten.
De nauwkeurigheid per informatiebron is lastig te bepalen. Soms zit een site er compleet naast terwijl dezelfde site voor een andere bestemming juist de beste voorspelling doet. Bekijk daarom meerdere sites en als er duidelijke verschillen in zitten vraag het dan eventueel na op een forum over die bestemming. De kans is groot dat daar mensen komen die op de betreffende bestemming wonen.
Ga naar ons overzicht van websites met weersverwachtingen.

klimaatclassificatie
Op basis van de registratie van het weer worden er langjarige gemiddeldes berekend. Deze klimaatcijfers zorgen ervoor dat landen, gebieden en eilanden in een bepaalde categorie van klimaat ingedeeld kunnen worden.
De meest gebruikte methode hierbij is de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
orkanen
Orkanen ofwel tyfonen zijn tropische depressies of cyclonen waarbij de windsnelheden oplopen tot meer dan 119 kilometer per uur. Orkanen ontstaan boven zee binnen tropische en subtropische zones. De kans op een orkaan is afhankelijk van je bestemming en de reisperiode.
Lees alles over orkanen op onze orkaan informatie pagina.
meer over weer & klimaat
klimaatinfo van alle landen
knmi
weeronline
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen