voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Malta

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Malta
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Malta  informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Cyprus
risico's
reizen naar Cyprus
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Malta

Het land Malta ligt ten zuiden van Sicilië (Italië) en bestaat uit een aantal bewoonde en onbewoonde eilanden. Het grootste en dichtstbevolkte eiland is het gelijknamige Malta. Het rustigere Gozo is het tweede eiland van het land Malta, het tussen Malta en Gozo gelegen Comino is het derde bewoonde eiland van Malta. De kwalificatie bewoond moet je in het geval van Comino niet te groots opvatten. Gemiddeld is dit eiland dat vernoemd is naar de wilde komijn die hier vroeger groeide bewoond door nog geen tien mensen. Overdag wordt Comino vooral bezocht door wandelaars en toeristen die de Blue Lagoon willen bewonderen. Vanaf de Blue Lagoon (waar je ook rechtstreeks vanaf Malta per boot naartoe kunt) kun je zwemmend het onbewoonde eilandje Cominotto bereiken. Malta is één van de kleinste lidstaten van de Europese Unie. Met ruim vierhonderdduizend inwoners telt Malta slechts ruim twee procent van het aantal inwoners dat Nederland telt. Door de beperkte oppervlakte van 316 vierkante kilometer (anderhalf keer Amsterdam) heeft Malta wel een bevolkingsdichtheid die drie keer zo hoog ligt als die van Nederland. Dat is vooral op het eiland Malta merkbaar, waar steden en dorpen vrijwel naadloos in elkaar overgaan. Zeker in het gebied rondom hoofdstad Valletta lijkt het erop dat de natuur vrijwel helemaal verdrongen is door bebouwing. Omdat de meeste bebouwing ook nog eens bestaat uit kalksteen lijkt het op een gegeven moment allemaal wel heel erg op elkaar. Slechts weinig plaatsen hebben hierdoor een echt eigen uitstraling.


sfeervolle vissersbootjes in Marsaxlokk

Roerige geschiedenis
De strategisch zeer aantrekkelijke positie van Malta heeft ervoor gezorgd dat de eilanden altijd zeer in trek waren onder volkeren die op zoek waren naar uitbreiding van hun rijk. Hierdoor heeft Malta in de geschiedenis vele heersers gehad. Het land is pas sinds het jaar 1974 een helemaal zelfstandige republiek, nadat men zich uit het Britse Gemenebest ontworsteld heeft. De Britse invloeden zie je langzaamaan wegebben in de hedendaagse samenleving. Toch zijn er nog volop onderdelen in het dagelijks leven die herinneren aan de periode dat het een Britse kroonkolonie was. Men rijdt links op Malta, Engels is nog steeds een officiële taal op Malta en de stopcontacten zijn de zogenaamde Engelse driepuntsstopcontacten. In Malta zie je echter ook invloeden van andere volken terug in de alledaagse dingen. Zo is de cultuur een mengelmoes van diverse mediterrane culturen zoals de Italiaanse, Turkse en Franse cultuur. Verder zijn er duidelijk Arabische stijlelementen zichtbaar in de dorpen. De Maltese taal is ook deels gebaseerd op het Arabisch.

Vakantiebestemming
Malta is onder Britten en Italianen altijd al een redelijk populaire vakantiebestemming geweest. De afgelopen jaren is er een enorme toename geweest in het aantal toeristen dat uit andere Europese landen afkomstig is. Zo is ook de belangstelling vanuit Nederland, België en Duitsland voor een vakantie op Malta redelijk toegenomen. In absolute aantallen zal Malta niet kunnen concurreren met bestemmingen zoals Spanje, Griekenland of Turkije. Dat heeft niet alleen met de grootte van het land te maken, maar ook met het feit dat het aantal badplaatsen en de hoeveelheid accommodaties nabij stranden vrij beperkt is. Voor een strandvakantie bieden andere landen vaak meer en betere alternatieven. Malta moet het vooral hebben van toeristen die eens een keer wat anders willen, voor wie het strand geen prioriteit heeft en voor toeristen die de andere schatten van Malta weten te waarderen. Zo is Malta populair onder duikers, wandelaars en mensen die geïnteresseerd zijn in historische tempels. De megalithische tempelcomplexen op Malta zijn ouder dan de welbekende Egyptische piramiden. Bezoekers weten de Tempels van Tarxien, de Mnajdratempel en de Hagar Qimtempel dan ook massaal te vinden.

 


Azure Window in Gozo

Natuur
Bij de natuurschatten van Malta moet je niet direct denken aan tropische tuinen, prachtige wouden of groene heuvels. De flora en fauna van Malta zijn niet de grote publiekstrekkers van het land. De pracht van Malta zit hem vooral in kliffen, grotten, azuurblauwe stukken zee en de Azure Window. Deze natuurlijke brug aan de westkust van Gozo behoort tot de meest bezochte bezienswaardigheden van heel Malta.

Vliegen met Transavia naar Malta
Sinds enige tijd heeft Air Malta Nederlandse concurrentie op de vliegroute tussen Nederland en Malta. Je kunt nu ook met Transavia vanaf Amsterdam naar Malta vliegen.

Eten en drinken
De Maltese keuken neemt enorm toe in populariteit. Waar de restauranthouders vroeger vooral internationale (en vooral Italiaanse gerechten) serveerden, daar zie je nu een sterkere aanwezigheid van restaurants die geheel gebaseerd zijn op de Maltese keuken. In de meer internationaal georiënteerde restaurants zie je steeds vaker gerechten uit de Maltese keuken op de menukaart tevoorschijn komen. Naast maaltijden zoals konijn, geitenkaas en stoverijen worden ook lokale wijnen steeds prominenter aangeprezen. De wijnen van Malta zijn over het algemeen uitstekend van kwaliteit. Let wel goed op de omschrijving van de wijn voordat je hem bestelt. Het aanbod varieert van vlakke allemansvrienden tot aan gecompliceerde wijnen met een krachtige afdronk. Laat je bij twijfel adviseren door het bedienend personeel. Naast lekkere lokale wijnen wordt er op Malta ook een aantal goede bieren gebrouwen. Het meest gedronken is Cisk, dat veel weg heeft van het pils dat we in Nederland gewend zijn. Wie geen alcohol drinkt die kan Kinnie uitproberen, de lokale frisdrank van Malta. Het drankje is onder andere gebaseerd op kruiden en heeft een licht bittere bijsmaak.


Malta routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Comino onbewoond wandelparadijs
Gozo het rustigere eiland van Malta
Mdina pittoreske voormalige hoofdstad
St. Julians belangrijkste toeristische plaats op Malta
Valletta hoofdstad van Malta met prachtige historische binnenstad

bezienswaardigheden

Azure Window natuurlijke doorkijkpoort op de zee
Blue Lagoon azuurblauwe lagune bij het eiland Comino
Marsaxlokk sfeervol vissersdorp met permanente markt
Dingli kliffen prachtige kliffen aan de zuidwestkant van Malta
Portomaso moderne privéjachthaven met uitstekende restaurants
Paceville hét uitgaanscentrum van Malta
St. Marija Assunta één van de grootste koepelkerken van Europa
Hagar Qim megalithische tempel
Citadel van Victoria vesting met uitzicht over Victoria op Gozo
St. John's Co-Cathedral indrukwekkende kathedraal in het centrum van Valletta
Ghajn Tuffieha Bay één van de mooiste baaien van Malta
Golden Bay prachtig zandstrand met diverse watersportmogelijkheden
Tempels van Tarxien de oudste tempels op het eiland
Hypogeum onderaards tempelcomplex bij Tarxien
Popeye Village kunstmatig aangelegd dorp dat als filmset bedoeld was voor de film Popeye (1980), thans attractiepark
Sliema promenade fraaie wandelpromenade langs St. Julians en Sliema
Palazzo Parisio één van de mooiste villa's van Malta
Barracuda beroemd visrestaurant in Sliema waar sterren als Madonna en Brad Pitt getafeld hebben
St. Paul's Bay fraaie baai in het noorden van het eiland Malta met daaraan badplaatsen Bugibba en Qawra
meer Malta bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden van Malta
   

feiten & cijfers

Hoofdstad: Valletta
Regeringsvorm: republiek
Oppervlakte: 316 km²
Aantal inwoners: ruim vierhonderdduizend
Belangrijkste religies: Rooms-katholiek (98%)
taal
Officiële talen: Engels en Maltees
Belangrijkste spreektalen: Engels en Maltees
In toeristenplaatsen kun je andere talen zoals Italiaans en Duits horen.
geld
Munteenheid: euro
Valuta code: EUR
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: zijn ruimschoots aanwezig, vooral in de grote plaatsen
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: indien er geen bedieningsgeld in rekening is gebracht is een fooi van 10 tot 15 procent gebruikelijk
kraanwater
Het kraanwater in Malta is drinkbaar. Door de manier waarop het water gezuiverd wordt (osmose) kan het water een bijsmaak hebben. Veel toeristen noemen het verder water iets zoutig. Hoewel het leidingwater in Malta geen gevaar voor de gezondheid oplevert wordt er door toeristen daarom vooral gekozen voor flessen mineraalwater.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in Malta te bellen is 00356 of +356.
Vanuit Malta naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk in Malta is van uitstekende kwaliteit.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: geen risico
Aardbevingen: laag risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties:  vrijwel geen risico
Geweldadige overvallen:
  vrijwel geen risico
Staatsgrepen: vrijwel geen risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar Malta
Vliegen: rechtstreeks met Air Malta, Transavia of Ryanair
Treinreizen: per trein naar Malta reizen is niet mogelijk
Met de auto: via Sicilië (Italië) kun je per veerboot Malta bereiken
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Malta vanaf Amsterdam Schiphol Airport bedraagt een kleine drie uur.
Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Malta maken of een spreekbeurt over Malta houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Malta downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Malta op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Malta een goed cijfer scoort.
meer over Malta
alles over Malta
Malta informatie
Malta informatie
Malta voor beginners
Malta startpagina
... meer handige sites

informatie over plaatsen in Malta:
St. Julians
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen