voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


grote prijsverschillen
De prijzen voor een huurauto kunnen voor een bestemming flink verschillen per aanbieder. Zorgvuldig tarieven en voorwaarden vergelijken kan je een besparing opleveren die op kan lopen tot tientallen procenten.
bekijk autoverhuurders

Auto huren

Het huren van een auto in het buitenland biedt je als reiziger vaak een hoop vrijheid. Je bent dan niet afhankelijk van het openbaar vervoer, kunt bezienswaardigheden op eigen houtje bekijken in plaats van tegelijkertijd met een volle bus toeristen en je kunt op plekjes komen die je anders niet zou zien. Als je van plan bent je veel te verplaatsen is een huurauto vaak ook een goedkoper alternatief voor andere vormen van transport. Bij een excursie voor vier personen met de bus zit er in de prijs al snel een bedrag van enkele tientjes per persoon aan buskosten. Als je met vier personen reist is het dan vaak een stuk voordeliger om op eigen houtje te gaan.

Regels
Als je met een huurauto op pad wilt gaan tijdens je vakantie dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de lokale verkeersregels en dat je voldoet aan de regels van de autoverhuurder. Veel autoverhuurders hanteren bijvoorbeeld een minimum leeftijd voor het besturen van een huurauto. Je moet er ook rekening mee houden dat eventuele extra bestuurders opgegeven dienen te worden bij het aangaan van de huurovereenkomst en dat ook die bestuurder(s) aan de regeltjes moet(en) voldoen. Niet zelden moet er voor extra bestuurders een vast bedrag per dag van de huurperiode bijbetaald worden. Belangrijk is om goed in de gaten te houden wat de regels zijn met betrekking tot alcohol en rijden. In sommige landen wordt er een keiharde grens van 0 ‰ gehanteerd, wat betekent dat je geen druppel alcohol in je bloed mag hebben. Vooral in sommige Arabische landen is men hier heel streng in en kunnen de straffen flink oplopen bij vastgestelde overtreding.

Links rijden
In Nederland en België rijden we op de rechter weghelft en zit de bestuurder van de auto aan de linkerkant van de auto. In een aantal landen rijdt men links en zit de bestuurder rechts in de auto. Dat geldt niet alleen voor het Verenigd Koninkrijk, maar ook voor veel landen die ooit een Britse kolonie zijn geweest zoals Cyprus, Malta, Australië, Thailand en India. Het links rijden is iets waar je vrij snel aan went, het bedienen van de auto op zich is soms wat meer verwarrend. Niet alleen zit het stuur aan de andere kant, je moet ook met de andere hand schakelen terwijl het schakelpatroon wel hetzelfde is (eerste versnelling linksboven, tweede versnelling linksonder etc.). Dat kan wel eens verwarrend zijn, waardoor het mogelijk handiger kan zijn om een auto met een automatische versnellingsbak te huren. Bij redelijk at autobedrijven is het mogelijk om een wagen met automaat te reserveren.

Voorwaarden vergelijken
Als je een auto huurt is het van belang op goed op de hoogte te zijn van de verhuurvoorwaarden. Het vergelijken van verhuurtarieven op basis van de kale of zelfs all-inclusive prijzen alleen is niet voldoende om vast te stellen waar je de beste aanbieding hebt. Kijk daarom ook goed naar de hoeveelheid vrije kilometers (en de meerprijs per kilometer), de verzekeringsvoorwaarden, het eigen risico en eventuele extra kosten die verplicht of optioneel voor kunnen komen.

 

Type auto
Een reservering wordt in vrijwel alle gevallen gemaakt voor een bepaalde reserveringsklasse. De modellen en foto’s die op websites en in brochures staan dienen vrijwel altijd als voorbeeld. Helaas gebruiken steeds meer verhuurders en verhuursites deze flexibiliteit om goedkopere auto’s mee te geven dan wat de klant op basis van de voorbeeldauto’s mag verwachten. Zo komt het in Amerika helaas steeds vaker voor dat er een kleiner formaat MPV van Koreaanse fabrikaat meegegeven wordt in plaats van een groter en ruimer model Amerikaanse auto. Als je echt zeker wil zijn dat je een specifiek model auto meekrijgt dan kun je beter direct zaken doen met een lokale verhuurder en het type auto als niet wijzigbaar model op laten nemen in de huurovereenkomst / reserveringsbevestiging.

Ga je een auto huren om vanaf de luchthaven mee naar een wintersportbestemming te rijden? Controleer dan of er winterbanden onder de huurauto zitten. Kijk of of je dit al bij de reservering expliciet af kunt spreken. In sommige landen geldt een verplichting van winterbanden als er winterse omstandigheden zijn.

Schade
Het is belangrijk om bij het in gebruik nemen van de huurauto alle eventuele schades op een formulier te laten opnemen. Dit is nodig om achteraf aan te tonen dat deze schade niet tijdens de verhuurperiode ontstaan is. Indien er op wat voor manier dan ook schade aan de huurauto ontstaat tijdens de dagen dat u de auto huurt dan is het van belang dat er een politierapport met betrekking tot de schade ingeleverd wordt bij het terugbrengen van de auto. Het niet op laten maken van een politierapport kan ertoe leiden dat u als huurder voor de volledige schade aansprakelijk gesteld wordt.

Goedkoop een auto huren
De tarieven voor een huurauto kunnen binnen een bepaalde bestemming soms flink verschillen. In sommige gevallen is de ene website het goedkoopste, de andere keer is de concurrent ineens heel erg scherp met zijn tarieven. Een site die wij zelf veel gebruiken is Easyterra.nl. Voor de goedkoopste tarieven geldt vaak dat deze vlak voor vertrek niet meer boekbaar zijn. Voor de goedkoopste tarieven geldt vaak dat deze vlak voor vertrek niet meer boekbaar zijn. Veel zogenaamde brokersites kopen in bij de grote autoverhuurmaatschappijen en bieden daarna de huurauto’s tegen zeer scherpe tarieven aan. Met het voucher dat je van zo’n site krijgt kun je bij de betreffende verhuurder je auto ophalen. Deze tussenpersonen zijn niet altijd voordeliger, soms kan het ook de moeite waard zijn om rechtstreeks te huren. Vergelijk daarom vooraf de prijzen, want er kunnen aanzienlijke verschillen voorkomen.

autoverhuurders
Internationale autoverhuurders
Alamo
Avis
Europcar
Hertz
Sixt
Nederlandse autoverhuursites (vergelijk prijzen):
Easyterra
Sunny Cars
meer over auto huren
5 dingen die je moet weten als je op vakantie een auto wilt huren
alles over autoverhuur
autoverhuur startpagina
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen