voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Curaçao

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


rapport voor Curaçao
cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
zomerzon
winterzon
wintersport
winkelen
prijspeil
veiligheid
Beoordelingen op basis van informatie op diverse beoordelingssites en eigen ervaringen. Maximum is vijf sterren.
... meer beoordelingen

Curaçao informatie

belangrijke plaatsen & streken
bezienswaardigheden
feiten & cijfers
geld
informatie
kraanwater
landkaart
meer over Curaçao
risico's
reizen naar Curaçao
spreekbeurt
taal
vliegtijd
telefonie

  Curaçao

Het eiland Curaçao is sinds 10-10-2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd behoorde het tot de Nederlandse Antillen. Tijdens een referendum koos een meerderheid van de bevolking voor het omturnen van Curaçao tot een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Stap voor stap komt Curaçao steeds verder los van Nederland, hoewel er wel op veel gebieden nog samenwerking is. Zo Krijgt Curaçao ondersteuning van Nederlandse militairen bij het opsporen van drugstransporten op zee en via Hato Airport. Dat Curaçao een voormalige Nederlandse kolonie is merk je vooral in verschillende andere zaken. Zo wordt de Nederlandse taal nog steeds redelijk veel gebruikt op Curaçao, met name in de toeristische sector. In de Curaçaose keuken zie je invloeden van Nederlandse gerechten, hoewel de Caribische invloeden steeds meer aanwezig lijken te zijn binnen de menukaarten van de restaurants. De band met Nederland wordt op Curaçao met gemengde gevoelens beleefd. De bevolking van Curaçao bestaat voor een redelijk groot deel uit afstammelingen van slaven die vroeger op Curaçao te werk werden gezet op de plantages. Vanuit deze zwarte bevolking bestaat er, zeker in economisch wat zwaardere tijden, soms wat empathie richting de blanke inwoners en Nederlandse bezoekers. Het koloniale verleden wordt vooral vanwege de slavernij niet zelden als iets negatiefs gezien. Deze gevoelens borrelen van tijd tot tijd op.

Vakantieland
Curaçao is juist dankzij het koloniale verleden vooral een populaire vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen. Curaçao trekt onder Nederlanders veel meer toeristen dan buureiland Aruba dat vooral in trek is bij Amerikaanse gasten. Wat bijdraagt aan de populariteit van Curaçao is dat het vaak niet zo lastig is om een goedkope vakantie naar Curaçao te vinden. De vluchtcapaciteit tussen Nederland en Curaçao is vrijgroot. Om de laatste stoelen bezet te krijgen wordt er vaak aardig gestunt met de prijzen.

Het toerisme is vooral de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat heeft het eiland allereerst te danken aan het aanpakken van een aantal problemen die men kende. Zo was de criminaliteit enorm hoog als gevolg van drugsproblemen. Dankzij de aanpak van de overheid is Curaçao op het gebied van veiligheid en criminaliteit een heel stuk vooruit gegaan ten opzichte van het einde van de vorige eeuw. Het nieuwe elan heeft ervoor gezorgd dat investeerders bereid waren om te investeren in de toekomst van Curaçao. Dit resulteerde in nieuwe onroerend goed projecten en vooral in het opknappen van delen van het eiland die daar aan toe waren. Wat het toerisme naar Curaçao ook ten goede is gekomen is de uitbreiding van het aantal vluchten tussen Amsterdam en Curaçao. Na tijdelijke concurrentie van Martinair, dat inmiddels al jarenlang gestopt is met passagiersvluchten, heeft TUI haar pijlen gericht op het vervoeren van passagiers van en naar Curaçao. Vakantiegangers hebben naast de vertrouwde vliegtuigen van KLM dus een goede tweede optie om naar Curaçao te vliegen. Het vinden van vliegtickets naar Curaçao is daarom niet zo lastig. Ook is er een vliegverbinding tussen Miami en de internationale luchthaven van Curaçao. Dit zorgt enerzijds voor goede verbindingen voor locals met de Verenigde Staten, anderzijds is er toerisme vanuit Amerika richting Curaçao ontstaan. De Amerikanen hebben hiermee een goed(koper) alternatief voor het al jarenlang onder Amerikanen populaire buureiland Aruba. Vanwege de Amerikaanse toeristen is er all inclusive toerisme op Curaçao ontstaan. Deze vorm van onbezorgd vakantie vieren is inmiddels ook door de Nederlanders op grote schaal omarmd.

 

Accommodaties
Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw hadden toeristen die naar Curaçao slechts beperkte keuze uit hotels die zich toen nog vooral in en net rondom Willemstad bevonden. De eerste serieuze aanzetten tot grotere aantallen toeristen zijn gemaakt door het openen van het Plaza hotel in Willemstad (toen nog van de Van der Valk keten), het Hilton aan de Piscadarabaai en het daarnaast gelegen Marriott (toen het Sonesta hotel). De afgelopen decennia is het aantal hotelbedden flink toegenomen. Aan Jan Thiel staan inmiddels prachtige resorts zoals Papagayo Beach, Chogogo, Livingstone Jan Thiel en Boca Gentil. Ook op andere plekken van Curaçao zijn er een paar grootschalige en ook kleinere onroerend goed projecten ontwikkeld die bijgedragen hebben tot de groei van het toerisme. Zo verrees aan Blauwbaai het luxueuze Blue Bay Resort, staan er aan Playa Lagun een aantal appartementen met prachtig uitzicht en is Westpunt het domein van rustzoekers van verschillende pluimage. In en rond Willemstad hebben een aantal sfeervolle boutiquehotels hun deuren geopend.

Rondom Spaanse Water zijn een aantal dure villawijken gekomen zoals Jan Sofat en Zuurzak. Redelijk wat vakantievilla’s die verhuurd worden bevinden zich in dit gebied. Tussen Jan Thiel en Willemstad heb je ook nog het erg toeristische Sea Aquarium Beach, dat in 2012 een redelijk grote metamorfose onderging. Curaçao biedt nu een redelijk groot aanbod van zeer verschillende accommodaties. Wie weinig luxe verlangt en vooral komt voor het strand, klimaat en leven op Curaçao die kan al voor een klein bedrag een appartement huren. Het hogere segment daartegenover biedt ook steeds meer opties, zodat de wat meer verwende reiziger op Curaçao prima terecht kan. De prijzen voor vakanties op Curaçao kunnen nogal uiteenlopen. Het is daarom goed om de vakanties op Curaçao te vergelijken voordat je gaat boeken.

Stranden
Curaçao telt officieel meer dan dertig stranden, waarvan sommigen eigenlijk praktisch overlopen in de ander. De ontwikkeling van het toerisme heeft er helaas toe geleid dat niet alle stranden meer openbaar zijn. Op een toenemend aantal stranden moet je betalen om het strand op te mogen, bij sommige stranden is er alleen sprake van betaald parkeren. het mooie van de stranden op Curaçao is dat er geen strand hetzelfde is. Je hebt prachtige tropische pareltjes waar het vooral op doordeweekse dagen soms heerlijk rustig kan zijn, stranden die erg populair zijn onder locals dus in de weekeinden erg druk kunnen zijn en dan heb je nog een aantal commerciële stranden die onder de toeristen erg populair zijn. Topstranden op Curaçao zijn vanwege uiteenlopende redenen het strand van jan Thiel, Seaquarium Beach, Blue Bay, Playa Porto Marie, Playa Lagun, Kleine Knip en Grote Knip. Wie op vakantie gaat naar Curaçao die kan het beste meerdere stranden bezoeken en op die manier zelf bepalen welke stranden de voorkeur genieten. Je kunt niet zomaar aangeven welke stranden de beste zijn, want dat heeft zeer veel te maken met persoonlijke voorkeuren. Wie wil snorkelen en geen zin heeft om de boottocht naar Klein Curaçao te maken die zouden we de stranden aan Blauwbaai (Blue Bay) en Playa Porto Marie aan willen bevelen. Op dit overzicht van stranden op Curaçao kun je beschrijvingen van een aantal stranden op het eiland lezen.


Curaçao routekaarten en landkaarten

belangrijke plaatsen & streken

Willemstad hoofdstad van Curaçao
Westpunt de westelijke punt van Curaçao
Spaanse Water water omgeven door recreatieve woningen
Jan Thiel toeristische hotspot van het eiland

bezienswaardigheden

Punda belangrijkste wijk van Willemstad
Handelskade karakteristieke koloniale woningen aan St. Annabaai
Zoutpannen van Jan Kok flamingo's spot je hier in het wild
struisvogelfarm leer alles over deze bijzondere vogels
Kura Hulanda museum en luxe hotel in uniek stukje Willemstad
Grotten van Hato bijzonder stukje natuur aan de noordkant
Landhuis Chobolobo bezichtig dé fabrikant van Curaçao likeur
Otrabanda levendige volkswijk in Willemstad
Christoffelpark natuurpark en wandelgebied dat echt de moeite waard is
Aloë Vera Plantation kweek van aloë vera en verkoop van producten
Plantagehuizen de huizen van voormalige plantage-eigenaars
Maritiem Museum alles over de scheepvaarthistorie van Curaçao
Drijvende Markt tropische vruchten die iedere ochtend vanaf Venezuela ingevaren worden, worden hier verkocht
Seaquarium zwemmen met dolfijnen
Grote Knip groot zandstrand dat populair is onder locals
Playa Porto Marie uitstekend strand om te snorkelen
Mambo Beach dé strandclub van Curaçao
Julianabrug deze 56 meter hoge brug geeft een fantastisch uitzicht over Willemstad
Zanzibar gezellige drukte op zaterdagavond met livemuziek
Playa Lagun paradijselijke baai waar je zeeschildpadden kunt spotten
Pontjesbrug unieke pontonbrug in Willemstad
Klein Curaçao de beste duikplekken liggen rondom dit onbewoonde eilandje
Brakkeput Mei Mei heerlijk eten en minigolf spelen
Renaissance Mall luxe shoppen in Willemstad
meer Curaçao bezienswaardigheden top 10 bezienswaardigheden Curaçao
top 10 bezienswaardigheden Willemstad

feiten & cijfers

Hoofdstad: Willemstad
Regeringsvorm: Constitutionele monarchie
Oppervlakte: 444 km²
Aantal inwoners: ongeveer honderdvijftigduizend
Belangrijkste religies: Rooms-Katholiek (80%)
taal
Officiële talen: Nederlands en Papiaments
Belangrijkste spreektalen: Engels, Papiaments, Nederlands en in mindere mate Spaans
geld
Munteenheid: Antilliaanse gulden (officieel); de Amerikaanse dollar wordt ook geaccepteerd.
Valuta code: ANG
Wisselkoers: bekijk de actuele wisselkoers op de wisselkoersen pagina
Geldautomaten: Curaçao telt voldoende geldautomaten.
Creditcards: de grote creditcards worden op veel plekken geaccepteerd. Meer informatie over betalen met creditcards op de creditcard pagina
Fooien in restaurants: een fooi van ongeveer tien procent over je restaurant- of barrekening is een gangbare fooi. Soms wordt dit bedrag al aan je rekening toegevoegd. Let daarom goed op als je betaalt.
kraanwater
Het kraanwater in Curaçao is uitstekend drinkbaar. Het leidingwater wordt gedestilleerd uit zeewater en is relatief duur.
telefonie
De landcode om naar telefoonnummers in Curaçao te bellen is 005999 of +5999.
Vanuit Curaçao naar Nederland bellen? Gebruik dan 0031 of +31 voor het te bellen Nederlandse telefoonnummer. Voor België is dit 0032 of +32.
Bij het gebruik van een landcode moet u altijd de eerste 0 (nul) van het te bellen nummer weglaten.
Het mobiele netwerk op Curaçao is van goede kwaliteit met een hoge dekkingsgraad.
Nederlands toestel/abonnement gebruiken? Lees de mobiele telefoon informatie.
risico's
Terreuraanslagen: laag risico
Orkanen: laag risico
Aardbevingen: vrijwel geen risico
Reizigersdiarree: laag risico
Malaria: geen risico
Geweldadige demonstraties: laag risico
Geweldadige overvallen:
  gemiddeld risico
Staatsgrepen: laag risico
Ontvoeringen van toeristen: vrijwel geen risico

Lees meer informatie over veiligheid en het actuele reisadvies

reizen naar Curaçao
Vliegen: vanuit Nederland kun je zowel met KLM als met TuiFly naar de internationale luchthaven van Curaçao (Hato Airport) vliegen
Treinreizen: per trein naar Curaçao reizen is niet mogelijk
Met de auto: met de eigen auto naar Curaçao reizen is niet mogelijk
vliegtijd
De vliegtijd of vluchttijd naar Curaçao vanaf Amsterdam Schiphol Airport:
Curaçao Hato Airport  ± 9:30 uur

Deze tijden dienen ter indicatie. De totale vliegtijd is afhankelijk van het type vliegtuig, de route die ze krijgen toegewezen van de luchtverkeersleiding, drukte in de lucht rondom de landingsluchthaven en de actuele weersomstandigheden.

Lees alles over vliegtijden / vluchttijden

spreekbeurt
Wil je een werkstuk over Curaçao maken of een spreekbeurt over Curaçao houden? Je kunt natuurlijk een spreekbeurt over Curaçao downloaden als je dat wilt. De kans is echter groot dat de leraar ontdekt dat je je spreekbeurt van het internet geplukt hebt. Ons advies is daarom om zelf aan de slag te gaan. De informatie over Curaçao op onze site zal je daar zeker bij helpen. Met onze spreekbeurttips zorg je ervoor dat jouw spreekbeurt over Curaçao een goed cijfer scoort.
meer over Curaçao
5x zien & doen op Curaçao
alles over Curaçao
Curaçao bezienswaardigheden top 10
Curaçao informatie
Curaçao top 10
Curaçao voor beginners
... meer handige sites

informatie over plaatsen in Curaçao:
Willemstad
... meer steden

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen