voorpagina ● landenlinks  ● contact

landen informatie
Informatie over alle landen ter wereld vind je op www.landen.net

handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


stockfoto's
Stockfoto's zijn foto's die door fotografen te koop aangeboden worden. De foto's zijn gemaakt met als doel om ze te verkopen. Meestal gebeurt dit via stockfotosites of websites waarbij je in de database van meerdere aanbieders kunt zoeken naar geschikte foto's.

Verdien geld met je vakantiefoto's

Reizen en vakantie vieren kost geld, soms veel geld. Het is daarom meegenomen als je je reissom gedeeltelijk of zelfs helemaal terug kunt verdienen. Een middel om dat te doen is door een deel van je vakantiefoto's te verkopen. Dankzij internet is dat tegenwoordig zeer eenvoudig. Je kunt je foto's aanbieden via zogenaamde stockfotosites, waar onder andere uitgevers, webdesigners en reclamebureaus hun foto's kopen voor verwerking in advertenties, media en artikelen.

Wat kun je verdienen?
De inkomsten worden door een aantal factoren bepaald. Uiteraard moet je foto interessant genoeg zijn om aan te schaffen. Dat wordt bepaald door het onderwerp, het aanbod van beschikbare foto's over dat specifieke onderwerp en de kwaliteit van de foto. Heb je een foto met nieuwswaarde dan kan de opbrengst aardig oplopen. Redelijk wat websites hanteren standaard vergoedingen voor de foto's die via hen verkocht worden.

Zijn jouw foto's goed genoeg?
Daar is geen eenduidig antwoord op mogelijk. Allereerst is kwaliteit vaak een kwestie van smaak. Wat de ene persoon een mooie foto vind kan een ander niet mooi vinden. Het doel van de foto kan hierbij ook van invloed zijn. Soms wil men een steriele foto met heldere kleuren, soms is een drukke foto met veel mensen doelmatiger. Over het algemeen zullen de meer ervaren amateurfotografen dankzij de hedendaagse techniek en software in staat zijn om een acceptabel tot zelfs zeer hoog niveau te halen. Sommige websites hanteren bepaalde criteria waar een foto of een fotograaf aan moet voldoen.

Een stockfotosite kiezen
Welke stockfotosite voor jou het meest geschikt is zal mede afhangen van je eigen wensen en wat de betreffende sites bieden maar ook vragen. Je moet je kunnen vinden in hun workflow, hun eisen en de vergoedingen die betaald worden. In sommige gevallen ben je beter af bij een grote internationale stocksite, soms kun je beter voor lokale en/of wat meer gespecialiseerde sites kiezen.

stockfotosites
Grote stockfotosites zijn:
Shutterstock
iStockphoto
meer over stockfoto's
uitleg over stockfotografie
... meer handige sites

landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming


zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen