voorpagina ● landenlinks  ● contact

over Cyprus

algemene info
beste reisperiode
elektriciteit
foto's
handige sites
klimaat
tijdsverschil
vaccinaties


handige informatie

auto huren
bagage
beoordelingen
feestdagen
fotograferen
informatie
parkeren bij Schiphol
praktische tips
reisstekker
reisverzekering
schoolvakanties
vakantie
vertragingen en annuleringen
visum
vliegtickets
weer & klimaat


de ideale reisperiode
Reisadvies nodig over wat de beste reisperiode voor deze bestemming is?
Bekijk de beste reisperiodes.

  Cyprus klimaat

Het klimaat van Cyprus
Cyprus heeft voor een overgroot deel te maken met een mediterraan klimaat dat toepasselijk ook vaak Middellandse Zeeklimaat genoemd wordt. de droge en warme zomers behoren tot de heetste zomers van Europa en in de winter is het koeler, maar niet koud. Met uitzondering van de berggebieden blijven de temperaturen op Cyprus het hele jaar boven het vriespunt steken. Cyprus is een relatief droog eiland, waarbij veruit de meeste neerslag in de winterperiode valt. De eerste dagen met serieuze regen komen meestal pas in november of zelfs december voor. Tot medio maart regent het op Cyprus geregeld, wat nodig is om een reserve aan water op te bouwen. In mei is er meestal de definitieve omslag naar heet zomers weer. Als zonbestemming voldoet het klimaat van Cyprus uitstekend aan de eisen die de gemiddelde zonzoeker stelt voor zijn of haar zomervakantie.

Klimaatzones
In Cyprus komen de volgende klimaatzones voor:
BSh - warm steppeklimaat
Csa - mediterraan klimaat

Seizoenen
Cyprus telt 4 seizoenen:
- een relatief warme winter in december, januari en februari
- een kort voorjaar dat loopt van maart tot half mei
- een lange en warme zomer van half mei tot half oktober
- een kort najaar van half oktober tot begin december

Regen
Cyprus kent in de zomermaanden een lange periode waarin regen amper of op sommige plekken zelfs helemaal niet voorkomt. In populaire badplaatsen zoals Ayia Napa, Limassol en Paphos is de kans op neerslag tijdens de periode half mei tot half oktober zelfs te verwaarlozen. Vanaf het najaar (eind oktober / begin november) neemt de regenkans langzaam toe. De maanden december, januari en februari kennen wel redelijk wat dagen met neerslag. Dit is vooral in het binnenland goed merkbaar, maar ook langs de kust.

Extra informatie
- het Troodosgebergte kent een temperatuur die gemiddeld ongeveer tien graden lager ligt dan de nabijgelegen kustgebieden
- Cyprus is één van de meest zonzekere bestemmingen van Europa in de zomer
- het eiland Cyprus behoort tot de warmste eilanden van Europa
- Cyprus kent de warmste winters van het Middellandse Zeegebied
- in de winter valt er in het Troodosgebergte sneeuw en kun je hier aan wintersport doen. Op de hoogste plekken kun je skiën in de koudste maanden
- uitgebreide klimaatinfo & cijfers van Cyprus vind je op klimaatinfo Cyprus

Zonvakantie
Op de Cyprus zonkalender kun je per maand zien hoe geschikt Cyprus is voor een zon, zee- en strandvakantie. Ook kun je op zonkalender.nl per maand zien welke andere zonbestemmingen geschikt zijn voor de betreffende kalendermaand.

klimaat en weer toegelicht
Klimaatgegevens zijn gebaseerd op de registratie van het weer gedurende een langere periode (dertig jaar). De klimaatcijfers die daaruit voortvloeien zijn langjarige gemiddeldes. Op basis van deze cijfers kan het klimaat beschreven worden en ingedeeld worden binnen de klimaatclassificatie van Köppen-Geiger.
Het weer is een momentopname waarbij vooral de temperatuur, het weerbeeld, de wind, de neerslag en de zonneschijn van een bepaald moment weergegeven wordt. De weersverwachting is een voorspelling op basis van computermodellen in combinatie met meetgegevens. De weersverwachting kan redelijk nauwkeurig zijn, maar de kans dat de experts er compleet naast zitten is altijd aanwezig, zeker in gebieden en periodes dat het weer een grillig karakter heeft.
meer over het klimaat & weer van Cyprus
het klimaat van Cyprus
... meer handige sites

© landen.net ● ons cookiebeleid

kies je bestemming






zoeken

Aangepast zoeken

aanbiedingen